Vraag naar kraamzorg nog nooit zo hoog

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Het aantal dossiers kraamzorg steeg in 2022 tot 16.677. Dat waren er 329 meer dan in 2021 en daarmee ook een nieuw record. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers in antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits. De vraag naar kraamzorg blijft stijgen. Een beetje hulp na de geboorte kan voor gezinnen met een pasgeboren baby dan ook een wereld van verschil maken.

Kraamzorg is een vorm van gezinshulp die vrouwen en hun gezin na de geboorte van een kindje helpt te wennen aan de nieuwe situatie. De kraamhulp kan een handje toesteken bij de zorg voor de pasgeborene of lichte huishoudelijke taken overnemen.

Het voorbije decennium kende het aantal dossiers kraamzorg in Vlaanderen jaar na jaar een gestage stijging. Van  9.713 dossiers in 2013 evolueerde dat aantal tot 16.677 dossiers in 2022, dat is een stijging met maar liefst 71,7 procent. Dit blijkt uit de cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers opvroeg.

In 2020 was er, omwille van de coronacrisis, een terugval van 10,6% tot 14.617 dossiers. In 2021 vonden de jonge gezinnen in Vlaanderen terug de weg naar kraamzorg en telden de diensten kraamzorg opnieuw 16.348 dossiers. Het voorbije jaar was er dan opnieuw een toename met 329 dossiers. “Er lijkt dus nog geen rem te staan op de stijgende vraag naar deze dienstverlening”, aldus Schryvers. Per dossier kraamzorg werd in 2022 gemiddeld 31,83 uur gezinszorg gepresteerd. Dat gemiddelde blijft doorheen de jaren min of meer constant. Het is ook zo dat de meeste mutualiteiten 30 uur kraamzorg terugbetalen.

 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

Dossiers kraamzorg

11.445

13.630

14.344

15.415

16.349

14.617

16.348

16.677

“Beroep kunnen doen op kraamzorg heeft voor veel jonge ouders een grote meerwaarde. Door een goede afstemming en opvolging van de zorg in de kraamkliniek en thuis geven we jonge gezinnen meer kansen op een goede start. Ook kunnen eventuele postpartumproblemen, zoals een depressie, snel gedetecteerd of van kortbij worden opgevolgd”, aldus Katrien Schryvers, “Het is dan ook goed dat na de terugval tijdens het coronajaar 2020 de jonge gezinnen terug de weg hebben gevonden naar de kraamzorg en de vraag nog altijd stijgt.”

“Tegelijk blijft het belangrijk erover te waken dat elk gezin dezelfde mogelijkheden aangeboden krijgt,” gaat Schryvers verder, “Ik pleit er dan ook voor dat in alle regio’s in gelijke mate wordt ingezet op de bekendmaking van het aanbod aan kraamzorg, in het bijzonder naar de meest kwetsbare gezinnen toe.”

Nieuws

Nood aan mantelzorgstatuut in het (hoger) onderwijs

Cd&v steunt die oproep om een mantelzorgstatuut in te voeren in het (hoger) onderwijs. Eerder drong de partij er al op aan in het Vlaams parlement en de oproep zit ook vervat in het verkiezingsprogramma van de partij. Volgens Vlaams parlementslid en Antwerps lijsttrekker voor cd&v Katrien Schryvers verdienen de vele jonge mantelzorgers meer steun. “Jongeren die thuis ook mantelzorger zijn kijken tegen heel wat uitdagingen aan, zowel praktisch als emotioneel. Wat zij doen voor een naaste is van onschatbare waarde, we moeten die jongeren ondersteunen waar mogelijk.”

verontwaardigd over gebrek aan registratie van grensoverschrijdend gedrag in onderwijs

Er bestaan geen accurate cijfers over het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag in het basis- en secundair onderwijs. Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) is ook niet geneigd om daar verandering in te brengen, zo vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) in antwoord op parlementaire vragen. Schryvers is verontwaardigd en roept op om een duidelijk beeld te scheppen van deze problematiek in de onderwijssector. “Dit is de kop in het zand steken, we mogen slachtoffers niet in de steek laten. Alleen via correcte registratie  kunnen we gericht beleid voeren”, vindt Schryvers.

Voorkeur voor crematie blijft toenemen - Vraag naar pilootproject resomatie

De voorbije 10 jaar steeg het aandeel crematies op het totaal aantal overlijdens van 63,3 procent in 2013 naar 77,8 procent in 2023. Dit blijkt uit informatie die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers opvroeg. “Het aandeel crematies stijgt jaar na jaar en die trend lijkt niet meer te keren. Er is de voorbije 10 jaar een duidelijke mindshift bij de Vlamingen”, zegt Schryvers, die recent ook voorstellen deed over nieuwe manieren van lijkbezorging zoals resomatie of ‘bio-crematie’, en oproept om zo snel mogelijk werk te maken van een proefproject daarrond.