verontwaardigd over gebrek aan registratie van grensoverschrijdend gedrag in onderwijs

Publicatiedatum

Tags

gedrag

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Er bestaan geen accurate cijfers over het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag in het basis- en secundair onderwijs. Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) is ook niet geneigd om daar verandering in te brengen, zo vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) in antwoord op parlementaire vragen. Schryvers is verontwaardigd en roept op om een duidelijk beeld te scheppen van deze problematiek in de onderwijssector. “Dit is de kop in het zand steken, we mogen slachtoffers niet in de steek laten. Alleen via correcte registratie  kunnen we gericht beleid voeren”, vindt Schryvers.

Scholen uit het basis- en secundair onderwijs zijn niet verplicht om te rapporteren aan de onderwijsadministratie over het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Dat betekent dat er daarover dus geen cijfers bekend zijn. Vlaams parlementslid Katrien Schryvers vroeg herhaaldelijk aan Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hoe toch werk kan worden gemaakt van een registratie. Iets waar de minister geen oor naar heeft. In antwoord op schriftelijke vragen van Schryvers bevestigt de minister dat hij niet van plan is om gegevens bij scholen op te vragen over het aantal meldingen over grensoverschrijdend gedrag.

Geen duidelijk beeld

Dat vindt Katrien Schryvers opmerkelijk: “Vandaag hebben we geen duidelijk beeld van de problematiek in de basis- en secundaire scholen. Tegelijkertijd weten we dat er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt in de scholen, waarvan zowel leerlingen -vaak minderjarig- als medewerkers slachtoffer kunnen zijn. Wie te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag weet bovendien vaak niet waar dit kan gemeld worden.”

Schryvers, die ook ondervoorzitter is van de Commissie rond seksueel misbruik in het Vlaams Parlement, wijst op het belang van een integriteitsbeleid in scholen. “Terwijl we in de commissie de voorbije periode tal van organisaties en actoren, ook uit de onderwijssector, hebben gehoord en momenteel hard werken aan aanbevelingen, vindt de minister het hebben van een duidelijk beeld over de prevalentie van grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs blijkbaar niet belangrijk. Terwijl ook hier meten weten is, en zicht hebben op de situatie mee onderdeel moet zijn van een globaal integriteitsbeleid.”, klaagt het parlementslid aan.

Betrouwbare registratie en gerichte maatregelen

“Het wordt steeds duidelijker hoezeer grensoverschrijdend gedrag verspreid is”, besluit Katrien Schryvers. “De problematiek beperkt zich niet tot één sector, maar doet zich jammer genoeg overal voor, zo werd nog maar eens duidelijk in de Commissie rond seksueel misbruik. Om de omvang ervan te kennen in het onderwijs, zowel tussen personeelsleden als van personeelsleden jegens leerlingen, en tussen leerlingen onderling, is het cruciaal om te voorzien in een betrouwbare registratie. Alleen zo kunnen de meest gerichte maatregelen worden uitgewerkt om slachtoffers te helpen.”

Nieuws

Drie maanden wachten om afspraak te krijgen bij het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassingen

Gemiddeld 97 dagen duurde het vorig jaar vooraleer een aanvrager een afspraak kreeg bij het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassingen. Dat is bijna een maand langer dan de gemiddelde wachttijd in 2023. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers in antwoord op een parlementaire vraag. “Dat moet toch korter kunnen”, vindt Schryvers, “Een gebrek aan mobiliteit betekent immers vaak ook een gebrek aan kansen, en dat moeten we zo veel mogelijk vermijden.”

Gendergelijke vertegenwoordiging is ook op lokaal niveau een absolute noodzaak

Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in de Vlaamse gemeenteraden én schepencolleges. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart vraagt Vrouw & Maatschappij, de vrouwenbeweging van cd&v, de Vlaamse regering om werk te maken van een strenger genderquotum in de schepencolleges, naar het voorbeeld van Wallonië. Daar geldt al sinds 2012 de regel dat minstens één derde van de leden van een verschillend geslacht moet zijn in het schepencollege. "Tijd dat Vlaanderen die stap ook zet," klinkt het bij V&M-voorzitter Lynn Callewaert.

 

Meer dan 1 op 4 trams in Antwerpen niet toegankelijk voor mensen met beperking

De Lijn heeft haar doelstelling met betrekking tot de toegankelijkheid van de tramvloot niet gehaald. Vooral Antwerpen is met 71,8% toegankelijke trams nog veraf van de doelstelling van 85% trams die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers in antwoord op een parlementaire vraag. “Dat betekent dat maar liefst 28% of meer dan een kwart van de trams die er in Antwerpen en omgeving rondrijden niet toegankelijk is”, aldus Schryvers, “Er is dus nog een lange weg te gaan om de eerdere doelstelling te behalen.” Schryvers roept op om hier toch zo snel mogelijk werk van te maken. “Toegankelijk openbaar vervoer is een belangrijk element voor inclusie van mensen met een beperking”, aldus het parlementslid.