verontwaardigd over gebrek aan registratie van grensoverschrijdend gedrag in onderwijs

Publicatiedatum

Tags

gedrag

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Er bestaan geen accurate cijfers over het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag in het basis- en secundair onderwijs. Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) is ook niet geneigd om daar verandering in te brengen, zo vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) in antwoord op parlementaire vragen. Schryvers is verontwaardigd en roept op om een duidelijk beeld te scheppen van deze problematiek in de onderwijssector. “Dit is de kop in het zand steken, we mogen slachtoffers niet in de steek laten. Alleen via correcte registratie  kunnen we gericht beleid voeren”, vindt Schryvers.

Scholen uit het basis- en secundair onderwijs zijn niet verplicht om te rapporteren aan de onderwijsadministratie over het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Dat betekent dat er daarover dus geen cijfers bekend zijn. Vlaams parlementslid Katrien Schryvers vroeg herhaaldelijk aan Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hoe toch werk kan worden gemaakt van een registratie. Iets waar de minister geen oor naar heeft. In antwoord op schriftelijke vragen van Schryvers bevestigt de minister dat hij niet van plan is om gegevens bij scholen op te vragen over het aantal meldingen over grensoverschrijdend gedrag.

Geen duidelijk beeld

Dat vindt Katrien Schryvers opmerkelijk: “Vandaag hebben we geen duidelijk beeld van de problematiek in de basis- en secundaire scholen. Tegelijkertijd weten we dat er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt in de scholen, waarvan zowel leerlingen -vaak minderjarig- als medewerkers slachtoffer kunnen zijn. Wie te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag weet bovendien vaak niet waar dit kan gemeld worden.”

Schryvers, die ook ondervoorzitter is van de Commissie rond seksueel misbruik in het Vlaams Parlement, wijst op het belang van een integriteitsbeleid in scholen. “Terwijl we in de commissie de voorbije periode tal van organisaties en actoren, ook uit de onderwijssector, hebben gehoord en momenteel hard werken aan aanbevelingen, vindt de minister het hebben van een duidelijk beeld over de prevalentie van grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs blijkbaar niet belangrijk. Terwijl ook hier meten weten is, en zicht hebben op de situatie mee onderdeel moet zijn van een globaal integriteitsbeleid.”, klaagt het parlementslid aan.

Betrouwbare registratie en gerichte maatregelen

“Het wordt steeds duidelijker hoezeer grensoverschrijdend gedrag verspreid is”, besluit Katrien Schryvers. “De problematiek beperkt zich niet tot één sector, maar doet zich jammer genoeg overal voor, zo werd nog maar eens duidelijk in de Commissie rond seksueel misbruik. Om de omvang ervan te kennen in het onderwijs, zowel tussen personeelsleden als van personeelsleden jegens leerlingen, en tussen leerlingen onderling, is het cruciaal om te voorzien in een betrouwbare registratie. Alleen zo kunnen de meest gerichte maatregelen worden uitgewerkt om slachtoffers te helpen.”

Nieuws

De 24 chauffeurs van Handicar Zoersel verzorgde in 2023 maar liefst 8298 ritten

Handicar Zoersel draait goed en dat is een goede zaak voor mensen die omwille van een mobiliteitsbeperking geen gebruik kunnen maken van het geregeld openbaar vervoer. Vorig jaar reden de 24 vrijwillige chauffeurs in totaal 123.129 om deze mensen van hun huis naar een hobby, familiebijeenkomst, dokter… te brengen. Zoersels schepen voor sociale zaken Katrien Schryvers, die als Vlaams parlementslid ook de commissie Welzijn opvolgt, is tevreden.

Kartel cd&v+Vooruit Zoersel stelt eerste kandidaten voor

Dat in Zoersel cd&v en Vooruit in kartel naar de lokale verkiezingen van oktober gaan, werd een aantal maanden geleden al bekendgemaakt. Nu gaf het Zoersels kartel cd&v+Vooruit ook de eerste namen en plaatsen vrij. Katrien Schryvers, schepen en Vlaams parlementslid zal de lijst trekken terwijl schepen Luc Kennis de plaats van lijstduwer zal innemen. Vooruit-kandidate Els Opdenbergh komt op plaats 3 en de jonge Bert Somers trekt voor Vooruit de tweede kolom op plaats 15.

Bijna 4000 doorgeefschenkingen sedert invoering

Sinds 1 september 2018 schonken al 3857 erfgenamen het geheel of een deel van wat ze zelf in rechte lijn erfden, door aan hun kinderen of kleinkinderen. Zo werd al aan 7330 begunstigden een totaal vermogen van 1,159 miljard doorgeschonken. Meestal gaat het daarbij om onroerende goederen. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers in antwoord op parlementaire vragen. “De doorgeefschenking is duidelijk een schot in de roos”, aldus Schryvers, die bij de hervorming van de erfbelasting in 2018 zelf mee de aanzet gaf om de erfenissprong op deze manier flexibeler te maken.