Cd&v steunt die oproep om een mantelzorgstatuut in te voeren in het (hoger) onderwijs. Eerder drong de partij er al op aan in het Vlaams parlement en de oproep zit ook vervat in het verkiezingsprogramma van de partij. Volgens Vlaams parlementslid en Antwerps lijsttrekker voor cd&v Katrien Schryvers verdienen de vele jonge mantelzorgers meer steun. “Jongeren die thuis ook mantelzorger zijn kijken tegen heel wat uitdagingen aan, zowel praktisch als emotioneel. Wat zij doen voor een naaste is van onschatbare waarde, we moeten die jongeren ondersteunen waar mogelijk.”
Daarom is het volgens Schryvers noodzakelijk om mantelzorgers die verder studeren een duidelijk statuut te geven. “De manier waarop een onderwijsinstelling omgaat met jongeren die ook mantelzorger zijn mag niet afhangen van de school waar men schoolloopt of de universiteit waar men les volgt. Bij een aantal hogeronderwijsinstellingen bestaat een apart statuut van mantelzorger, maar zeker niet overal.”
Uit parlementaire vragen van Schryvers blijkt dat onderwijsminister Weyts het niet meteen van plan is om zo een statuut in te voeren. Hij wijst op de bevoegdheid van hogeronderwijsinstellingen zelf om een beleid rond mantelzorg uit te bouwen. Maar dat is voor Schryvers niet voldoende. “Jonge mantelzorgers zullen onvoldoende bereikt worden zo. Een 'topsportstatuut' kent iedereen, als er een equivalent mantelzorgstatuut zou zijn dan zou dat jonge mantelzorgers ook aan het denken kunnen zetten, doen beseffen dat er voor hen iets op maat bestaat en hen over de drempel trekken om steun te zoeken zodat ze hun studies kunnen combineren. Daarom zou het ook goed zijn mocht elke onderwijsinstelling een aanspreekpunt of vertrouwenspersoon aanstellen waar jonge mantelzorgers terecht kunnen”, zegt Schryvers. “Elke mantelzorger, ongeacht de onderwijsinstelling, heeft evenveel recht op steun en op een aangepast traject om de combinatie mantelzorg en studeren mogelijk te maken. Sommige studenten weten ook van zichzelf niet echt dat ze mantelzorger zijn en daarvoor ondersteuning kunnen krijgen. Het is echt van belang om hen te informeren”, besluit Schryvers.