Grensoverschrijdend gedrag

De aanpak van grensoverschrijdend gedrag vergt de inzet van verschillende beleidsdomeinen en vereist een ware cultuuromslag!

nieuws uit gedrag

Meer mensen melden bezorgdheid over seksuele voorkeuren van een naaste

Hulplijn Stop it Now!, die zich richt naar mensen met pedofiele gevoelens, kreeg in 2023 122 oproepen meer dan in 2022. Opvallend is de stijging van het aantal oproepen van mensen die bezorgd zijn over iemand in hun directe omgeving. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) in antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v). Ook is er een beduidend hoger aantal maatschappelijke en informatieve vragen ten gevolge van actualiteitsgebeurtenissen. “Het is goed dat de hulplijn aan bekendheid blijft winnen en dat meer mensen hun weg vinden naar Stop It Now”, zegt Schryvers.

50 procent meer meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij De Lijn

De Lijn registreerde vorig jaar 135 meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op voertuigen of aan haltes. Dat zijn er beduidend meer dan in de voorgaande jaren, zo vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers in antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Mobiliteit. De bereidheid om ongewenste situaties aan te kaarten lijkt toegenomen en dat is een goede zaak. Alleen op basis van een betrouwbare stand van zaken kunnen gepaste maatregelen genomen worden.