Verouderde onteigeningsplannen oorzaak van bijkomende vertraging voor fietspad tussen Sint-Antonius en Westmalle

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Door een noodzakelijke herziening van de onteigeningsplannen heeft het dossier voor de aanleg van een volwaardig en veilig fietspad langs de Antwerpsesteenweg (N12) tussen Sint-Antonius en Westmalle nog maar eens bijkomende vertraging opgelopen, zo vernam Vlaams parlementslid en Zoersels schepen Katrien Schryvers. Voor de aanleg zijn 216 grondinnames nodig. De initiële onteigeningsplannen en de hierop gebaseerde raming dateren echter van 2016, waardoor een herziening zich opdrong. “Dat maakt dat zelfs de dossiers van mensen die een deel van hun perceel vrijwillig willen afstaan, blijven aanslepen”, zegt Schryvers.

De gemeenten Malle en Zoersel zijn al jaren vragende partij voor een veilig fietspad langs de N12 (Antwerpsesteenweg) tussen het centrum van Westmalle en Sint-Antonius. In november ll voerden beide gemeenten samen met tal van scholieren nog actie, en in september was er ook nog een actiedag van de Fietsersbond. “Al jaren moeten de fietsers hier over een smalle gemarkeerde betonstrook,” aldus Vlaams parlementslid en Zoersels schepen Katrien Schryvers, die het dossier al jaren van nabij opvolgt, “Van een fietspad kan je hier ternauwernood spreken. Onder meer voor de vele scholieren en personeelsleden van onder meer het AZ Voorkempen in Malle of het PC Bethaniën in Sint-Antonius die met de fiets naar school of naar hun werk rijden zou een volwaardig en veilig fietspad een grote verbetering zijn.”

Voor de aanleg van dit nieuwe fietspad zijn 216 grondverwervingen nodig, voornamelijk stroken uit voortuinen die langs de straat gelegen zijn. Op 1 juni van dit jaar waren er nog maar 95 aktes voor deze grondverwervingen verleden. Er waren toen ook nog 5 akkoorden waarvoor de aktes nog verleden moesten worden, zo bleek eerder uit een parlementaire vraag van Vlaams parlemenslid Katrien Schryvers. 

Verouderde plannen

Uit een nieuwe en recente vraag van Schryvers blijkt dat het feit dat de initiële onteigeningsplannen en de hierop gebaseerde raming dateren van 2016 weer voor bijkomende vertraging heeft gezorgd. “In de afgelopen jaren zijn er langs het tracé wijzigingen gebeurd die een aanpassing van een aantal van de plannen noodzakelijk maakten”, zo vernam Schryvers, “Het gaat om wijzigingen die zijn opgelegd door omgevingsvergunningen, verkaveling van percelen, splitsingen of samenvoegingen van kavels, enzovoort. Ook stonden de plannen niet meer in de juiste lay-out, waardoor bij wijzigingen volgens de huidig geldende procedure ook dit diende aangepast te worden.”

Intussen werd de herziening van de plannen wel afgerond, zo vernam Schryvers nog, maar door de drukte bij de diensten bij het kadaster en bij het studiebureau duurde dat langer dan normaal. “Op deze manier wordt de aanleg van dit fietspad echt een processie van Echternach,” werpt Schryvers op, “Zelfs dossiers van mensen die vrijwillig een akkoord willen maken, net omdat ze de aanleg van een veilig fietspad ook belangrijk vinden, zijn door de verouderde plannen blijven liggen, terwijl dat toch dossiers zijn die relatief snel zouden moeten kunnen afgehandeld worden. Anders gesteld: omdat het dossier al lang aansleept, duurt het nog wat langer. Echt onbegrijpelijk.”

Zitdagen

Op haar vraag hoe het dossier na de actualisatie van de plannen nu zo snel mogelijk kan worden verdergezet, kreeg Schryvers het antwoord van de minister dat het Agentschap Wegen en Verkeer er alles aan doet om de onteigeningen zo snel mogelijk terug op te starten, nu de plannen zijn bijgewerkt. Daarbij wordt ook gedacht aan het organiseren van zitdagen bij de gemeente voor mensen die geïnteresseerd zijn om op het voorstel in te gaan. Op die manier zou de onderhandelaar meerdere dossiers in een beperktere tijd afgehandeld kunnen krijgen. Schryvers hoopt alvast dat in 2024 een doorstart kan worden gemaakt en roept de minister op nu eindelijk de daad bij het woord te voegen: “Mensen zijn zeker bereid om vaker de fiets te nemen dan de wagen, maar dan moet er wel voor gezorgd worden dat dit veilig kan.”

 

Het Nieuwsblad - 2 januari 2024.

Nieuws

Doorgeefschenking neemt ongekende vlucht - Positieve maatregel voor zowel gezinnen als voor de economie

De doorgeefschenking, waarbij iemand die erft binnen het jaar kosteloos kan doorschenken aan zijn of haar kinderen of kleinkinderen, is helemaal doorgebroken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, wiens parlementair werk aan de basis lag van deze mogelijkheid, heeft opgevraagd. In 2024 schonken mensen die hadden geërfd bijna 374 miljoen euro kosteloos door aan hun kinderen of kleinkinderen. 2.212 personen werden op die manier begunstigd en vaak wisselden zo gronden, woningen of andere panden van eigenaar. “Sinds de invoering ervan in 2019 werd de doorgeefschenking nog nooit zo vaak toegepast als vorig jaar”, stelt Schryvers vast. Zij gaf bij de hervorming van de erfbelasting in 2018 zelf mee de aanzet om de erfenissprong op deze manier flexibeler te maken. “Wie erft kan zo de eigen kinderen, die vaak in een heel andere levensfase zitten (een huis kopen, jonge kinderen,…) een duwtje in de rug geven.”

Ook (half)broers en -zussen moeten elkaar kunnen vinden. - cd&v wil afstammingscentrum en DNA-databank uitbreiden.

“Het is onverantwoord en niet uit te leggen”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers naar aanleiding van de recente onthullingen dat via Belgische fertiliteitscentra minstens 52 kinderen verwekt zijn bij 37 verschillende vrouwen met sperma van een donor die een kankerverwekkend gen draagt. Volgens de wet mag een fertiliteitscentrum maar 6 vrouwen verder helpen met materiaal van eenzelfde donor. “En dit is mogelijk nog maar het puntje van de ijsberg”, zegt Schryvers. “Dit zorg voor ongerustheid bij heel wat donorkinderen en hun gezinnen.”

Meer dan dubbel zoveel bussen tussen Antwerpen en Turnhout geschrapt in 2024 dan in 2023

In 2024 werd 6,68 procent van het totaal aantal geplande busritten op de gewone lijn tussen Antwerpen en Turnhout (de voormalige lijn 410) niet gereden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, die ook burgemeester is van Zoersel, bekwam. Dat is aanzienlijk meer dan in 2023, toen het ging om 3,13 procent geschrapte ritten. Van lijn 417, de sneldienst Antwerpen-Turnhout over Zoersel reed maar liefst 7,32% van de bussen niet. In 2023 ging het op die verbinding over 2,45%. Het aandeel geschrapte bussen is daarmee meer dan verdubbeld op de gewone lijn Antwerpen-Turnhout en de sneldienst via Beerse. “Voor de sneldiensten over Zoersel en Wechelderzande ging dat aandeel zelfs maal drie”, aldus Schryvers, “Op deze manier is de dienstverlening echt onbetrouwbaar. Hoe kan je dan verwachten dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer?”