Opnieuw 4500 afgeschafte busritten tussen Antwerpen en Turnhout in 2022

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

In 2022 werd 4,6% van de voorziene busritten tussen Antwerpen en Turnhout niet gereden. In totaal gaat het om 4507 ritten, een stijging met 174,8 procent tegenover 2021, want toen werden ‘slechts’ 1640 ritten geschrapt. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers in antwoord op parlementaire vragen aan Vlaams minister voor Mobiliteit. 68% van de geschrapte ritten was te wijten aan het tekort aan personeel. De druk op de arbeidsmarkt geldt natuurlijk voor  verschillende sectoren, maar het is jammer dat reizigers die zelf geen wagen hebben of de auto aan de kant willen laten staan, hierdoor vaak te weinig kunnen rekenen op het openbaar vervoer.

In 2018 werden de buslijnen tussen de stad Antwerpen en een aantal gemeenten in de (Voor)kempen omgevormd. De verschillende varianten werden samengevoegd tot één basislijn 410, die via de N12 Antwerpen met Turnhout verbindt en die rijdt met een verhoogde frequentie. Zo zou er normaal gezien tussen 9 uur en 20 uur elk kwartier (en in de spits nog vaker) een bus 410 moeten rijden. Tussen Antwerpen en Turnhout rijden ook nog een aantal sneldiensten, namelijk bus 415 (via Beerse), bus 416 (via Wechelderzande) en bus 417 (via Zoersel).

“In 2019 waren er veel problemen op die lijnen omwille van een tekort aan chauffeurs”, vertelt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, zelf afkomstig uit Zoersel waar toen veel reizigers soms langer dan een uur aan een halte moesten wachten. “Met het jaar 2020 kunnen we natuurlijk moeilijk vergelijken omwille van de corona-omstandigheden, maar in 2021 leek het probleem toch veel minder ernstig”, stelt Schryvers vast op basis van parlementaire vragen die zij stelde, “Toen waren er nog altijd veel geschrapte ritten, namelijk 1640, maar toch 64% minder dan in 2019. Het is dan ook heel jammer dat er in 2022 opnieuw ruim 4500 ritten niet gereden werden. Op een totaal van 98.422 geplande ritten werd zo maar liefst 4,6% geschrapt.”

Tekort aan chauffeurs

68% van de geschrapte ritten werd veroorzaakt door afwezigheden van of tekorten aan chauffeurs. In 25% van de gevallen reden de bussen niet uit omwille van vakbondsacties.

Het hoogst aantal schrappingen werd vorig jaar genoteerd in september, toen niet minder dan 919 bussen niet reden.  In de periode september – december 2022 kampten de stelplaatsen volgens de minister met hoge ziektecijfers.

Ook in mei en juni werden veel geschrapte ritten geregistreerd, respectievelijk 645 en 617. In die periode lag de oorzaak volgens het antwoord van de minister dan weer in het feit dat tijdens die maanden het aantal chauffeurs in de betrokken stelplaatsen het laagst was. In het algemeen was het vlotter reizen tussen Antwerpen en Turnhout tijdens de eerste maanden van het jaar dan in de tweede helft van het jaar, zo blijkt uit de cijfers.

In het operationeel team waartoe de stelplaatsen die de ritten verzekeren behoren, stroomden in 2022 54 chauffeurs in, maar er vertrokken er 61,8, blijkt nog uit de info die Schryvers bekwam. Het verschil tekende zich vooral af in de eerste maanden van het jaar, nadien tekende zich opnieuw een stijging af. Tegen december 2023 zouden de betrokken stelplaatsen verder moeten groeien tot 329,5 VTE, zo vernam Schryvers nog. Daartoe is een instroom nodig van 46,5 VTE. “Er is dus nog een hele weg te gaan en dat in omstandigheden waarbij er op heel de arbeidsmarkt tekorten zijn”, aldus Schryvers.

“Als parlementslid blijf ik de situatie opvolgen”, gaat Schryvers verder, “Het is goed dat continu werk wordt gemaakt van uitbreiding van het personeelsbestand en van doorgedreven reukruteringsinspanningen. Hierdoor was het chauffeursaantal voor de regio Antwerpen eind vorig jaar weer op een werkbaar niveau aldus de minister. De cijfers tonen aan dat de situatie toch precair blijft. Als we willen dat mensen meer het openbaar vervoer nemen, dan moeten ze daar immers ook op kunnen rekenen.”

 

Dit artikel werd opgenomen op gva.be.

Nieuws

Doorgeefschenking neemt ongekende vlucht - Positieve maatregel voor zowel gezinnen als voor de economie

De doorgeefschenking, waarbij iemand die erft binnen het jaar kosteloos kan doorschenken aan zijn of haar kinderen of kleinkinderen, is helemaal doorgebroken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, wiens parlementair werk aan de basis lag van deze mogelijkheid, heeft opgevraagd. In 2024 schonken mensen die hadden geërfd bijna 374 miljoen euro kosteloos door aan hun kinderen of kleinkinderen. 2.212 personen werden op die manier begunstigd en vaak wisselden zo gronden, woningen of andere panden van eigenaar. “Sinds de invoering ervan in 2019 werd de doorgeefschenking nog nooit zo vaak toegepast als vorig jaar”, stelt Schryvers vast. Zij gaf bij de hervorming van de erfbelasting in 2018 zelf mee de aanzet om de erfenissprong op deze manier flexibeler te maken. “Wie erft kan zo de eigen kinderen, die vaak in een heel andere levensfase zitten (een huis kopen, jonge kinderen,…) een duwtje in de rug geven.”

Ook (half)broers en -zussen moeten elkaar kunnen vinden. - cd&v wil afstammingscentrum en DNA-databank uitbreiden.

“Het is onverantwoord en niet uit te leggen”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers naar aanleiding van de recente onthullingen dat via Belgische fertiliteitscentra minstens 52 kinderen verwekt zijn bij 37 verschillende vrouwen met sperma van een donor die een kankerverwekkend gen draagt. Volgens de wet mag een fertiliteitscentrum maar 6 vrouwen verder helpen met materiaal van eenzelfde donor. “En dit is mogelijk nog maar het puntje van de ijsberg”, zegt Schryvers. “Dit zorg voor ongerustheid bij heel wat donorkinderen en hun gezinnen.”

Meer dan dubbel zoveel bussen tussen Antwerpen en Turnhout geschrapt in 2024 dan in 2023

In 2024 werd 6,68 procent van het totaal aantal geplande busritten op de gewone lijn tussen Antwerpen en Turnhout (de voormalige lijn 410) niet gereden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, die ook burgemeester is van Zoersel, bekwam. Dat is aanzienlijk meer dan in 2023, toen het ging om 3,13 procent geschrapte ritten. Van lijn 417, de sneldienst Antwerpen-Turnhout over Zoersel reed maar liefst 7,32% van de bussen niet. In 2023 ging het op die verbinding over 2,45%. Het aandeel geschrapte bussen is daarmee meer dan verdubbeld op de gewone lijn Antwerpen-Turnhout en de sneldienst via Beerse. “Voor de sneldiensten over Zoersel en Wechelderzande ging dat aandeel zelfs maal drie”, aldus Schryvers, “Op deze manier is de dienstverlening echt onbetrouwbaar. Hoe kan je dan verwachten dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer?”