Ook ‘klein verlet’ voor Vlaamse en lokale ambtenaren die pleegzorg geven

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Pleegouders die bij de Vlaamse overheid en bij lokale besturen werken zullen binnenkort ook recht krijgen op omstandigheidsverlof. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook vrij krijgen voor het huwelijk van hun pleegkind of bij een andere belangrijke gebeurtenis, zo blijkt uit info die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers opvroeg. “Pleegouders nemen een enorm groot engagement op en pleegkinderen vinden een warme thuis en veiligheid in een pleeggezin. We moeten hen ten volle ondersteunen”, vindt Schryvers, die zelf pleitte voor de uitbreiding.

Een huwelijk, een communie, een begrafenis… het zijn belangrijke mijlpalen in iemands leven en die delen we graag met mensen die dicht bij ons staan. Om dat mogelijk te maken, kunnen ouders en dichte familieleden omstandigheidsverlof genieten, het zogenaamde ‘klein verlet’.

“Voor pleegouders kunnen dergelijke momenten in het leven van hun pleegkinderen even belangrijk zijn”, vertelt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, “Pleegouders bieden hen immers vaak voor lange tijd een warme thuis en geven hun de nodige zorg. Als een pleegkind dan trouwt bijvoorbeeld, dan delen de pleegouders graag in de vreugde. Omgekeerd hebben de pleegkinderen bij zo’n moment graag hun pleegouders erbij. Het is dan ook belangrijk dat we hen die mogelijkheid bieden.”

Daartoe werd twee jaar geleden jaar een belangrijke doorbraak gerealiseerd. Vakbonden en werkgevers bereikten op 13 juli 2021 binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) immers een akkoord over het recht op klein verlet voor pleegkinderen en pleegouders. “In het NAR-advies stelt men pleegkinderen gelijk met gewone kinderen binnen de familie, wat betekent dat zij bij dezelfde gebeurtenissen evenveel dagen omstandigheidsverlof moeten kunnen nemen”, legt Schryvers uit, “Het advies voorziet in deze nieuwe rechten voor pleegkinderen als bij aanvang van de plaatsing duidelijk is dat de pleegzorg minstens zes maanden zal duren. Als de pleegzorg effectief drie jaar geduurd heeft, blijven deze rechten voor de rest van het leven van het pleegkind. En kunnen pleegouders bijvoorbeeld klein verlet opnemen voor het huwelijk van hun pleegkind.”

Ook op Vlaams niveau een betere ondersteuning

Voor Vlaamse ambtenaren of ambtenaren van de lokale besturen is hiervoor een aanpassing van de regelgeving nodig. Schryvers maakt als Vlaams parlementslid al jaren werk van een betere ondersteuning voor pleegouders. Zo was ze hoofdindiener van het decreet pleegzorg en pleitte ze recent nog voor een kinderopvangtoeslag voor pleegouders van jonge kinderen die geen gebruik kunnen maken van een inkomensgerelateerde kinderopvang.

Vanuit dezelfde bekommernis drong Schryvers er bij Vlaams minister Bart Somers, bevoegd voor Binnenlands Bestuur en Gelijke Kansen, op aan om het advies zo snel mogelijk in praktijk om te zetten. Voor Vlaamse ambtenaren en ambtenaren van de lokale besturen is hiervoor immers een aanpassing van het Vlaams Personeelsstatuut en van de rechtspositieregeling van de lokale en provinciale besturen nodig. In antwoord op een recente parlementaire vraag kreeg Schryvers nu de bevestiging dat hier effectief werk van zal worden gemaakt en dat de tekstvoorstellen hiertoe in voorbereiding zijn.

 

Schryvers reageert tevreden: “Pleegouders nemen een enorm groot engagement op en pleegkinderen vinden een warme thuis en veiligheid in een pleeggezin. Vaak ontstaat er tussen deze gezinsleden een sterke emotioneel-affectieve band die voor alle betrokkenen heel belangrijk is. Het is dan ook niet meer dan normaal dat we ervoor zorgen dat pleegouders en -kinderen dezelfde mogelijkheden krijgen als andere ouders en kinderen om belangrijke levensgebeurtenissen met elkaar te delen. Ik hoop dat dit echt op korte termijn gerealiseerd zal worden.”

Nieuws

8.000 gezinnen moesten vorig jaar hun schooltoeslag terugbetalen

Vorig schooljaar moesten de gezinnen van meer dan 8.000 leerlingen de schooltoeslag terugbetalen, omdat de leerling in kwestie te vaak onwettig afwezig was geweest van school. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers opvroeg. Volgens Schryvers is het belangrijk om die leerlingen goed op te volgen: “Het terugvorderen van de schooltoeslag moet altijd samengaan met opvolging via een traject: waarom is die leerling zo vaak afwezig? Is er in dat gezin iets aan de hand? Vandaag varen we blind: we weten niet hoeveel trajecten werden opgestart en welke impact de terugvordering heeft op die gezinnen. Vooraleer we daarop zicht hebben is een verstrenging niet wenselijk.”

"Elk slachtoffer moet geholpen kunnen worden." - Op 5 jaar tijd dubbel zoveel dossiers bij diensten slachtofferonthaal.

Met in totaal 12.082 nieuwe dossiers hadden de Vlaamse diensten slachtofferonthaal (DSO) het in 2024 dubbel zo druk dan in 2019, dat blijkt uit info die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) opvroeg. Tegenover 2023 was er vorig jaar een stijging van 8,77 procent. De stijging komt er onder meer doordat de diensten slachtofferonthaal in veel meer zaken automatisch gevat worden, maar ook doordat het bewustzijn rond het belang van de opvang van slachtoffers is vergroot. “Elk slachtoffer moet goed en op een redelijke termijn geholpen kunnen worden. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we de toegenomen aantal dossiers ook aankunnen, anders worden slachtoffers een tweede keer slachtoffer”, zegt Schryvers.

Opstart Veilige Huizen doet ook tijdelijk huisverbod toenemen

In 2024 ontvingen de Vlaamse justitiehuizen in totaal 727 dossiers tijdelijk huisverbod, dat is een stijging van 9,8% tegenover 2023, zo blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers opvroeg. Sinds 2020 steeg het aantal tijdelijke huisverboden met maar liefst 335%. Vooral daar waar recent Veilige Huizen zijn opgestart, is er het voorbije jaar nog een stijging van het aantal opgelegde tijdelijke huisverboden merkbaar. “Het is een goede zaak dat de maatregel steeds meer ingang krijgt”, vindt het parlementslid, “Vooral de afstemming met de Veilige Huizen lijkt belangrijk, zeker omdat er dan een alomvattende begeleiding kan worden gegeven.”