twee nieuwe rolstoelvriendelijke voetgangerscirkels geven alle Zoerselaars de kans om te bewegen

Publicatiedatum

Tags

lokaal

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Het is niet nodig om intensief te sporten om de positieve gevolgen van bewegen te voelen. Een fijne wandeling is al een hele stap in de goede richting! Ook voor ouderen of mensen die minder goed te been zijn, is wandelen deugdzaam. Daarom werkte gemeente & ocmw Zoersel twee voetgangerscirkels uit op haar grondgebied. Op 30 maart '23 werden de rolstoeltoegankelijke routes ingestapt. Meteen de aftrap van een voorjaar vol bewegen.

Omdat elke stap telt, ontwikkelde gemeente & ocmw Zoersel twee voetgangerscirkels op haar grondgebied. Dit zijn aaneengesloten routes die iedereen zelfstandig en op eigen tempo kan bewandelen om naar de bakker te gaan, een bepaald aantal stappen per dag te bereiken of gewoon even de buitenlucht op te snuiven.

“Het mooie van de routes is dat ze rolstoelvriendelijk zijn: alle paden werden geëffend en (stoep)randen werden afgevlakt zodat de routes kunnen worden afgelegd met hulpmiddelen zoals een wandelstok, een rollator of een rolstoel,” vertelt Katrien Schryvers, schepen voor gezondheid. “Daarnaast komt u onderweg verschillende banken tegen, waar u even tot rust kunt komen. De voetgangerscirkels zijn dus hoofdzakelijk bedoeld voor ouderen en mensen die moeilijker te been zijn of ouders op stap met een kinderwagen.”

Voordelen van bewegen

Regelmatig bewegen vermindert de kans op ziektes en heeft een gunstig effect op de concentratie en het geheugen. Eigenlijk zijn de voordelen eindeloos, want het zorgt ook voor een gezonder gewicht, een betere nachtrust, minder kans op depressie… Geen wonder dus dat gemeente Zoersel in het kader van gezondheid alle Zoerselaars, ook degene die minder goed te been zijn, wil aanzetten om hun veters stevig te strikken.

Pijlen volgen

De eerste route vertrekt aan woonzorgcentrum de Buurt en is 1,8 km lang. Deze voetgangerscirkel bestond al langer en werd in een nieuw jasje gestopt. De tweede, nieuwe voetgangerscirkel vertrekt vanuit woonzorgcentrum Halmolen en is 2,5 km lang. Om de route te volgen, moet men de witte, ronde borden met zwarte pijlen volgen die starten aan de twee woonzorgcentra. De route is ook terug te vinden op de website van gemeente Zoersel (www.zoersel.be/bewegen).

Elke stap telt

“Ook dit jaar neemt Zoersel, samen met 217 Vlaamse steden en gemeenten, deel aan de campagne ‘10.000 stappen: elke stap telt!’ Dat is namelijk het aantal stappen die per dag zorgen voor een gezond leven. Voor een 65-plusser zijn dit 8.000 stappen,” gaat Schryvers verder. “Tussen 6 april en 28 mei kan iedereen daarom genieten van drie prachtige, nieuwe 10.000 stappen wandelingen. De wandelingen werden speciaal uitgetekend door wandelclub De Natuurvrienden Zoersel. De startpunten liggen op het dorpsplein van Halle, voor het administratief centrum en het pleintje naast de kerk in Zoersel, waar Kiekeboe op de bank zit. De routes zijn te bekijken op www.zoersel.be/bewegen en op de app van RouteYou.”

“Wat is er fijner dan op een mooie lentedag de stapschoenen aan te trekken en te genieten van de mooie plekjes die onze gemeente rijk is? Niet alleen zal het een boost geven voor lichaam en geest, maar ook veel kans dat u onderweg bekenden tegenkomt, en aan de praat geraakt. Met de voetgangerscirkels willen we dit voor iedereen mogelijk maken. Doen dus!”, besluit schepen Katrien Schryvers.

Verder in het voorjaar vol beweging

Het blijft niet bij deze acties: daarnaast zet gemeente & ocmw Zoersel ook in op de bekendmaking van de nieuwe beweegcoach, komt er nog een gelukswandeling aan en meer.

 

Dit kwam ook aan bod op HLN.be.

Nieuws

Doorgeefschenking neemt ongekende vlucht - Positieve maatregel voor zowel gezinnen als voor de economie

De doorgeefschenking, waarbij iemand die erft binnen het jaar kosteloos kan doorschenken aan zijn of haar kinderen of kleinkinderen, is helemaal doorgebroken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, wiens parlementair werk aan de basis lag van deze mogelijkheid, heeft opgevraagd. In 2024 schonken mensen die hadden geërfd bijna 374 miljoen euro kosteloos door aan hun kinderen of kleinkinderen. 2.212 personen werden op die manier begunstigd en vaak wisselden zo gronden, woningen of andere panden van eigenaar. “Sinds de invoering ervan in 2019 werd de doorgeefschenking nog nooit zo vaak toegepast als vorig jaar”, stelt Schryvers vast. Zij gaf bij de hervorming van de erfbelasting in 2018 zelf mee de aanzet om de erfenissprong op deze manier flexibeler te maken. “Wie erft kan zo de eigen kinderen, die vaak in een heel andere levensfase zitten (een huis kopen, jonge kinderen,…) een duwtje in de rug geven.”

Ook (half)broers en -zussen moeten elkaar kunnen vinden. - cd&v wil afstammingscentrum en DNA-databank uitbreiden.

“Het is onverantwoord en niet uit te leggen”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers naar aanleiding van de recente onthullingen dat via Belgische fertiliteitscentra minstens 52 kinderen verwekt zijn bij 37 verschillende vrouwen met sperma van een donor die een kankerverwekkend gen draagt. Volgens de wet mag een fertiliteitscentrum maar 6 vrouwen verder helpen met materiaal van eenzelfde donor. “En dit is mogelijk nog maar het puntje van de ijsberg”, zegt Schryvers. “Dit zorg voor ongerustheid bij heel wat donorkinderen en hun gezinnen.”

Meer dan dubbel zoveel bussen tussen Antwerpen en Turnhout geschrapt in 2024 dan in 2023

In 2024 werd 6,68 procent van het totaal aantal geplande busritten op de gewone lijn tussen Antwerpen en Turnhout (de voormalige lijn 410) niet gereden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, die ook burgemeester is van Zoersel, bekwam. Dat is aanzienlijk meer dan in 2023, toen het ging om 3,13 procent geschrapte ritten. Van lijn 417, de sneldienst Antwerpen-Turnhout over Zoersel reed maar liefst 7,32% van de bussen niet. In 2023 ging het op die verbinding over 2,45%. Het aandeel geschrapte bussen is daarmee meer dan verdubbeld op de gewone lijn Antwerpen-Turnhout en de sneldienst via Beerse. “Voor de sneldiensten over Zoersel en Wechelderzande ging dat aandeel zelfs maal drie”, aldus Schryvers, “Op deze manier is de dienstverlening echt onbetrouwbaar. Hoe kan je dan verwachten dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer?”