Tevreden dat kotlabel er eindelijk komt

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Vrijdag 14 juni 2023 besliste de Vlaamse regering dat er in elke studentenstad één uniform kotlabel komt.

Vlaams parlementslid Katrien Schryvers en collega Vera Jans zijn tevreden dat het kotlabel er eindelijk komt. Beide parlementsleden hielden eerder een pleidooi in het parlement om zo een uniform label in te voeren. “Er is een tekort aan studentenkoten in Vlaanderen, waardoor studenten slachtoffer dreigen te worden van huisjesmelkers of verhuurders die de regels voor studentenkoten niet volgen. De verhuring van studentenkoten is nochtans gebonden aan strikte regels op het vlak van woonkwaliteit, brandveiligheid en ruimtelijke ordening.” 

Verschillende studentensteden afzonderlijk poogden dit aan te pakken, maar er bestond tot nu toe geen uniforme aanpak. Elke stad hanteert daarbij haar eigen systeem en eigen criteria. Zo wordt in Leuven en Antwerpen een kleurencode gebruikt (zij het een verschillende), terwijl koten in Kortrijk 1 tot 3 sterren kunnen krijgen. Hasselt en Gent werken dan weer niet met een kwaliteitslabel. “Dat is nu dus verleden tijd: elke stad werkt voortaan met een uniform kwaliteitsbeoordelingssysteem. Het is goed dat studentenkamers op eenzelfde manier zullen beoordeeld worden. Studenten die een kot zoeken kunnen dankzij het kotlabel zeker zijn dat hun kot, waar zij maandelijks toch vaak een aanzienlijk bedrag aan spenderen, voldoet aan bepaalde minimumeisen. Het vinden van een betaalbaar kot is belangrijk, maar minstens even belangrijk is dat het kot leefbaar en veilig is”, zegt Katrien Schryvers.

Nieuws

Doorgeefschenking neemt ongekende vlucht - Positieve maatregel voor zowel gezinnen als voor de economie

De doorgeefschenking, waarbij iemand die erft binnen het jaar kosteloos kan doorschenken aan zijn of haar kinderen of kleinkinderen, is helemaal doorgebroken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, wiens parlementair werk aan de basis lag van deze mogelijkheid, heeft opgevraagd. In 2024 schonken mensen die hadden geërfd bijna 374 miljoen euro kosteloos door aan hun kinderen of kleinkinderen. 2.212 personen werden op die manier begunstigd en vaak wisselden zo gronden, woningen of andere panden van eigenaar. “Sinds de invoering ervan in 2019 werd de doorgeefschenking nog nooit zo vaak toegepast als vorig jaar”, stelt Schryvers vast. Zij gaf bij de hervorming van de erfbelasting in 2018 zelf mee de aanzet om de erfenissprong op deze manier flexibeler te maken. “Wie erft kan zo de eigen kinderen, die vaak in een heel andere levensfase zitten (een huis kopen, jonge kinderen,…) een duwtje in de rug geven.”

Ook (half)broers en -zussen moeten elkaar kunnen vinden. - cd&v wil afstammingscentrum en DNA-databank uitbreiden.

“Het is onverantwoord en niet uit te leggen”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers naar aanleiding van de recente onthullingen dat via Belgische fertiliteitscentra minstens 52 kinderen verwekt zijn bij 37 verschillende vrouwen met sperma van een donor die een kankerverwekkend gen draagt. Volgens de wet mag een fertiliteitscentrum maar 6 vrouwen verder helpen met materiaal van eenzelfde donor. “En dit is mogelijk nog maar het puntje van de ijsberg”, zegt Schryvers. “Dit zorg voor ongerustheid bij heel wat donorkinderen en hun gezinnen.”

Meer dan dubbel zoveel bussen tussen Antwerpen en Turnhout geschrapt in 2024 dan in 2023

In 2024 werd 6,68 procent van het totaal aantal geplande busritten op de gewone lijn tussen Antwerpen en Turnhout (de voormalige lijn 410) niet gereden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, die ook burgemeester is van Zoersel, bekwam. Dat is aanzienlijk meer dan in 2023, toen het ging om 3,13 procent geschrapte ritten. Van lijn 417, de sneldienst Antwerpen-Turnhout over Zoersel reed maar liefst 7,32% van de bussen niet. In 2023 ging het op die verbinding over 2,45%. Het aandeel geschrapte bussen is daarmee meer dan verdubbeld op de gewone lijn Antwerpen-Turnhout en de sneldienst via Beerse. “Voor de sneldiensten over Zoersel en Wechelderzande ging dat aandeel zelfs maal drie”, aldus Schryvers, “Op deze manier is de dienstverlening echt onbetrouwbaar. Hoe kan je dan verwachten dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer?”