Nog minder dan een kwart van de overledenen wordt begraven

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Het aandeel crematies nam in Vlaanderen in 2022 verder licht toe. Met 51.083 crematies op 67.516 overlijdens werd in 75,7% van de overlijdens geopteerd voor een crematie. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers opvroeg bij minister van Binnenlands Bestuur. De trend om vaker te kiezen voor een crematie dan voor een begraving van het stoffelijk overschot is al jaren zichtbaar. De voorbije 10 jaar steeg het aandeel crematies jaar na jaar, van 63,3% in 2013 naar 75,7% in 2022. Voor het tweede jaar op rij wordt de kaap van 75% overschreden.

In Vlaanderen heeft men de keuze om het stoffelijk overschot van een overledene ofwel te begraven ofwel te cremeren. Uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers verkreeg in antwoord op een parlementaire vraag blijkt dat de voorbije twee jaren nog minder dan een kwart van de overledenen werd begraven. In 2018 ging het nog om 29,7% en in 2013 nog om 36,7%. “In 2022 was er nog altijd een toename van het aandeel crematies tegenover het jaar 2021, zij het minder uitgesproken”, stelt Schryvers vast, “Zowel in 2021 als in 2022 werden ruim drie kwart van de overledenen gecremeerd.”

Meer dan 50.000 crematies

In 2022 werd met 51.083 crematies de kaap van 50.000 crematies in Vlaanderen overschreden. Eerder gebeurde dat al eens in 2020, toen er maar liefst 52.442 crematies werden gedaan, maar dat jaar was er sprake van een grote oversterfte omwille van het coronavirus.

In 2022 was er in alle Vlaamse crematoria een stijging te zien van het aantal crematies, met uitzondering van  het crematorium in Kortrijk, al is de daling daar zeer beperkt. De grootste groei werd opgetekend in het crematorium van Lommel, waar zelfs sprake is van een verdubbeling, nl. van 2.090 crematies in 2021 tot 4.330 crematies in 2022. Het crematorium van Wilrijk neemt jaar na jaar het hoogste aantal crematies voor zijn rekening.

Nieuwe technieken

Recent besliste de Vlaamse Regering over een aantal aanpassingen aan de regelgeving met betrekking tot begraafplaatsen en lijkbezorging. “Veel van die nieuwigheden had ik al in mijn conceptnota’s voorgesteld in het Vlaams parlement”, benadrukt Schryvers, “Concrete regelgeving over nieuwe vormen van lijkbezorging, is er echter nog niet, maar de crematoria bereiden zich hier al wel terdege op voor. Zo zouden Vlaamse crematoria relatief gemakkelijk een aanbod kunnen doen om een stoffelijk overschot te resomeren.”

Resomatie is een chemisch proces waarbij het lichaam van de overledene wordt opgelost in een vloeistof. Wat overblijft kan worden vermalen en worden bewaard in een urne. Resomatie wordt ook wel bio-crematie genoemd.

“Ethisch wordt er tegen deze techniek geen bezwaar meer geuit”, weet Schryvers, “Het komt er nu vooral op aan om te onderzoeken hoe moet worden omgegaan met het effluent van het resomatieproces. Het zou goed zijn dat hier verder werk van wordt gemaakt. Uit onderzoek blijkt alvast dat resomatie gunstiger is op het vlak van milieu-impact dan crematie of begraving. Door ook resomatie mogelijk te maken, zouden mensen een bijkomende keuzemogelijkheid kunnen krijgen. Afscheid en de lijkbezorging invullen zoals mensen dat zelf het liefst hebben, kan zeker ook helpen bij het rouwen.”

Nieuws

Cd&v wil meer pleegouders overtuigen

Sinds 2014 stijgt het aantal kinderen en jongeren dat opvang krijgt in een pleeggezin stelselmatig. Dat heeft alles te maken met het decreet pleegzorg dat toen in werking trad, een initiatief van Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v). Toch blijven de noden hoog. Zo wachtten er in  2023  nog steeds 1.189 kinderen op een pleeggezin.  “Dat meer kinderen een plek vinden in pleegzorg juich ik toe, elk kind verdient een warme thuis om in op te groeien”, duidt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, die de info opvroeg. “Maar elk kind op de wachtlijst is er één te veel. We moeten alle drempels wegnemen en initiatieven nemen om potentiële pleegouders te overtuigen.” Schryvers wil daarom kandidaat-pleegouders helpen bij het vinden van kinderopvang en ze wil kandidaat-adoptieouders de weg wijzen naar pleegzorg.

 

Chatbox Nupraatikerover.be overschrijdt het cijfer van 100 gesprekken per maand

In 2023 tekende de chatbox Nupraatikerover.be voor het eerst gemiddeld meer dan 100 chatgesprekken per maand op. Opvallend is het zeer hoge aantal oproepers dat op de chatknop drukte wanneer er geen oproepers beschikbaar waren, en die dus niet konden worden geholpen. Dat waren er in 2023 maar liefst 5941, meer dan dubbel zoveel als in 2022, toen er ook al een record aantal gemiste oproepen werden opgetekend, zo blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) verkreeg in antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit). “De chatbox wint aan bekendheid en jongeren durven blijkbaar meer in gesprek gaan. Dat is positief”, aldus Schryvers, “Anderzijds baart het feit dat veel jongeren zich wenden tot de chatbox zorgen over het aantal jongeren dat slachtoffer is van misbruik of mishandeling. Daarnaast is het aantal oproepers dat geen gesprek kon krijgen, veel te hoog. Er moet dan ook nog meer ingezet worden op de bereikbaarheid van de hulplijn.”

De 24 chauffeurs van Handicar Zoersel verzorgde in 2023 maar liefst 8298 ritten

Handicar Zoersel draait goed en dat is een goede zaak voor mensen die omwille van een mobiliteitsbeperking geen gebruik kunnen maken van het geregeld openbaar vervoer. Vorig jaar reden de 24 vrijwillige chauffeurs in totaal 123.129 om deze mensen van hun huis naar een hobby, familiebijeenkomst, dokter… te brengen. Zoersels schepen voor sociale zaken Katrien Schryvers, die als Vlaams parlementslid ook de commissie Welzijn opvolgt, is tevreden.