Bijna 300.000 leerlingen krijgen gezonde tussendoortjes dankzij ‘Oog voor Lekkers’

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Scholen die deelnemen aan ‘Oog voor Lekkers’ krijgen een subsidie om hun leerlingen wekelijks een gezond tussendoortje aan te bieden. Dit schooljaar schreven zich maar liefst 1319 scholen in, zo vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers in antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister voor Landbouw Jo Brouns. Steeds meer scholen engageren zich om hun leerlingen gezonde keuzes te laten maken. Een prima investering, want jong geleerd is oud gedaan.

Via het project ‘Oog voor Lekkers’ krijgen Vlaamse basisscholen (kleuter, lager en buitengewoon) en buitengewoon secundaire scholen een terugbetaling voor één portie groente/fruit per leerling per week en/of één tot maximaal drie porties melk per leerling per week. Dit voor een periode van tweemaal tien weken.

Het schoolprogramma Oog voor Lekkers wordt gefinancierd met Europese middelen en een Vlaamse cofinanciering vanuit het beleidsdomein Landbouw. Dit schooljaar wordt een budget voorzien van 3.155.091 euro.

Dit schooljaar nemen 1319 scholen deel, dat zijn er 60 meer dan het vorige schooljaar, zo vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers uit parlementaire vragen. De terugval tijdens het schooljaar 2020-2021 tot 1108 deelnemers was duidelijk tijdelijk en ongetwijfeld te wijten aan de coronacrisis.

De stijging is merkbaar in alle provincies. De provincies Oost-Vlaanderen (333) en Antwerpen (315) tellen traditioneel de meeste deelnemers.  Bij de deelnemers van dit schooljaar bevinden zich 461 vestigingen van een school uit het buitengewoon onderwijs.

Vooral fruit en groente

De meeste scholen (1122 scholen of 85%) opteren er dit schooljaar voor om een stuk fruit of groente te verdelen onder de leerlingen. Slechts een minderheid kiest voor melk (47 scholen of 3,6%). 150 scholen (11,4%) bieden de scholieren de combinatie van eten en drinken aan.

Bijna 300.000 leerlingen

In totaal zullen maar liefst 295.828 leerlingen dit schooljaar twintig weken lang op school kunnen genieten van minstens één gezond tussendoortje per week. Dat zijn bijna 20.000 leerlingen meer dan vorig schooljaar, vernam Schryvers.

Schryvers is enthousiast over het aantal deelnemers aan ‘Oog voor Lekkers’ en de aandacht voor gezonde voeding in onze scholen. Als Vlaams parlementslid zet ze dit thema al jaren mee op de agenda. Zo pleitte ze er al voor om frisdrankautomaten uit de scholen te bannen, lang voor de onderwijskoepels en Fevia hierover enkele jaren geleden een pact ondertekenden. “Hoe meer hun omgeving mensen uitnodigt om gezonde keuzes te maken, hoe groter de kans dat ze ook werkelijk kiezen voor het gezonde alternatief. En hoe jonger gezonde gewoonten worden aangeleerd, hoe meer kans dat kinderen ze ook nadien verderzetten”, motiveert Schryvers, “Een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging kan veel gezondheidsproblemen voorkomen en is dus zonder meer een goede investering. Dat Europa en Vlaanderen met Oog voor Lekkers de scholen hierbij helpen met een aanbod van fruit, groenten of melk dat bij voorkeur uit de eigen streek komt, kan ik alleen maar toejuichen.”

Zoersel

“Dit schooljaar nemen in Zoersel ook onze gemeentelijke basisscholen Beuk en Noot en Pierenbos deel,” weet Schryvers, die in Zoersel schepen voor gezondheidsbeleid is, nog te vertellen, “Ik ben echt blij dat zij zich hiervoor inschreven. Tijdens een bezoek aan zo’n fruitmoment kon ik pas nog zien hoe enthousiast de kinderen er over zijn. Dat het fruit en de groenten worden aangekocht bij lokale handelaars, ook dat is een meerwaarde en een mooi steuntje in de rug voor de middenstand. Ik hoop dat volgend schooljaar nog meer scholen, ook in Zoersel, dit voorbeeld volgen.”

 

Dit artikel werd opgenopen op gva.be.

Nieuws

Meer mensen melden bezorgdheid over seksuele voorkeuren van een naaste

Hulplijn Stop it Now!, die zich richt naar mensen met pedofiele gevoelens, kreeg in 2023 122 oproepen meer dan in 2022. Opvallend is de stijging van het aantal oproepen van mensen die bezorgd zijn over iemand in hun directe omgeving. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) in antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v). Ook is er een beduidend hoger aantal maatschappelijke en informatieve vragen ten gevolge van actualiteitsgebeurtenissen. “Het is goed dat de hulplijn aan bekendheid blijft winnen en dat meer mensen hun weg vinden naar Stop It Now”, zegt Schryvers.

Dubbel zoveel studenten met studietoelage en leefloon

Sinds academiejaar 2018-2019 is het aantal studenten dat zowel een leefloon als een studietoelage krijgt meer dan verdubbeld, zo blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers opvroeg. In 2018 waren dit er nog 1807, vijf jaar later 3.720 studenten. “Een diploma is een ticket naar een betere toekomst. Daarom moeten we zorgen dat elke student die er recht op heeft, ondersteuning krijgt”, duidt Schryvers.

Vacatures in de zorgsector op laagste niveau in 3 jaar tijd

VDAB ontving vorig jaar 4.095 vacatures minder voor een job in de sectoren gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening dan in 2022. Dat is een daling van 6,7%. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) in antwoord op een parlementaire vraag. Verpleegkundigen blijven daarbij het meest gezocht.