Bijna 300.000 leerlingen krijgen gezonde tussendoortjes dankzij ‘Oog voor Lekkers’

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Scholen die deelnemen aan ‘Oog voor Lekkers’ krijgen een subsidie om hun leerlingen wekelijks een gezond tussendoortje aan te bieden. Dit schooljaar schreven zich maar liefst 1319 scholen in, zo vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers in antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister voor Landbouw Jo Brouns. Steeds meer scholen engageren zich om hun leerlingen gezonde keuzes te laten maken. Een prima investering, want jong geleerd is oud gedaan.

Via het project ‘Oog voor Lekkers’ krijgen Vlaamse basisscholen (kleuter, lager en buitengewoon) en buitengewoon secundaire scholen een terugbetaling voor één portie groente/fruit per leerling per week en/of één tot maximaal drie porties melk per leerling per week. Dit voor een periode van tweemaal tien weken.

Het schoolprogramma Oog voor Lekkers wordt gefinancierd met Europese middelen en een Vlaamse cofinanciering vanuit het beleidsdomein Landbouw. Dit schooljaar wordt een budget voorzien van 3.155.091 euro.

Dit schooljaar nemen 1319 scholen deel, dat zijn er 60 meer dan het vorige schooljaar, zo vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers uit parlementaire vragen. De terugval tijdens het schooljaar 2020-2021 tot 1108 deelnemers was duidelijk tijdelijk en ongetwijfeld te wijten aan de coronacrisis.

De stijging is merkbaar in alle provincies. De provincies Oost-Vlaanderen (333) en Antwerpen (315) tellen traditioneel de meeste deelnemers.  Bij de deelnemers van dit schooljaar bevinden zich 461 vestigingen van een school uit het buitengewoon onderwijs.

Vooral fruit en groente

De meeste scholen (1122 scholen of 85%) opteren er dit schooljaar voor om een stuk fruit of groente te verdelen onder de leerlingen. Slechts een minderheid kiest voor melk (47 scholen of 3,6%). 150 scholen (11,4%) bieden de scholieren de combinatie van eten en drinken aan.

Bijna 300.000 leerlingen

In totaal zullen maar liefst 295.828 leerlingen dit schooljaar twintig weken lang op school kunnen genieten van minstens één gezond tussendoortje per week. Dat zijn bijna 20.000 leerlingen meer dan vorig schooljaar, vernam Schryvers.

Schryvers is enthousiast over het aantal deelnemers aan ‘Oog voor Lekkers’ en de aandacht voor gezonde voeding in onze scholen. Als Vlaams parlementslid zet ze dit thema al jaren mee op de agenda. Zo pleitte ze er al voor om frisdrankautomaten uit de scholen te bannen, lang voor de onderwijskoepels en Fevia hierover enkele jaren geleden een pact ondertekenden. “Hoe meer hun omgeving mensen uitnodigt om gezonde keuzes te maken, hoe groter de kans dat ze ook werkelijk kiezen voor het gezonde alternatief. En hoe jonger gezonde gewoonten worden aangeleerd, hoe meer kans dat kinderen ze ook nadien verderzetten”, motiveert Schryvers, “Een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging kan veel gezondheidsproblemen voorkomen en is dus zonder meer een goede investering. Dat Europa en Vlaanderen met Oog voor Lekkers de scholen hierbij helpen met een aanbod van fruit, groenten of melk dat bij voorkeur uit de eigen streek komt, kan ik alleen maar toejuichen.”

Zoersel

“Dit schooljaar nemen in Zoersel ook onze gemeentelijke basisscholen Beuk en Noot en Pierenbos deel,” weet Schryvers, die in Zoersel schepen voor gezondheidsbeleid is, nog te vertellen, “Ik ben echt blij dat zij zich hiervoor inschreven. Tijdens een bezoek aan zo’n fruitmoment kon ik pas nog zien hoe enthousiast de kinderen er over zijn. Dat het fruit en de groenten worden aangekocht bij lokale handelaars, ook dat is een meerwaarde en een mooi steuntje in de rug voor de middenstand. Ik hoop dat volgend schooljaar nog meer scholen, ook in Zoersel, dit voorbeeld volgen.”

 

Dit artikel werd opgenopen op gva.be.

Nieuws

Doorgeefschenking neemt ongekende vlucht - Positieve maatregel voor zowel gezinnen als voor de economie

De doorgeefschenking, waarbij iemand die erft binnen het jaar kosteloos kan doorschenken aan zijn of haar kinderen of kleinkinderen, is helemaal doorgebroken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, wiens parlementair werk aan de basis lag van deze mogelijkheid, heeft opgevraagd. In 2024 schonken mensen die hadden geërfd bijna 374 miljoen euro kosteloos door aan hun kinderen of kleinkinderen. 2.212 personen werden op die manier begunstigd en vaak wisselden zo gronden, woningen of andere panden van eigenaar. “Sinds de invoering ervan in 2019 werd de doorgeefschenking nog nooit zo vaak toegepast als vorig jaar”, stelt Schryvers vast. Zij gaf bij de hervorming van de erfbelasting in 2018 zelf mee de aanzet om de erfenissprong op deze manier flexibeler te maken. “Wie erft kan zo de eigen kinderen, die vaak in een heel andere levensfase zitten (een huis kopen, jonge kinderen,…) een duwtje in de rug geven.”

Ook (half)broers en -zussen moeten elkaar kunnen vinden. - cd&v wil afstammingscentrum en DNA-databank uitbreiden.

“Het is onverantwoord en niet uit te leggen”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers naar aanleiding van de recente onthullingen dat via Belgische fertiliteitscentra minstens 52 kinderen verwekt zijn bij 37 verschillende vrouwen met sperma van een donor die een kankerverwekkend gen draagt. Volgens de wet mag een fertiliteitscentrum maar 6 vrouwen verder helpen met materiaal van eenzelfde donor. “En dit is mogelijk nog maar het puntje van de ijsberg”, zegt Schryvers. “Dit zorg voor ongerustheid bij heel wat donorkinderen en hun gezinnen.”

Meer dan dubbel zoveel bussen tussen Antwerpen en Turnhout geschrapt in 2024 dan in 2023

In 2024 werd 6,68 procent van het totaal aantal geplande busritten op de gewone lijn tussen Antwerpen en Turnhout (de voormalige lijn 410) niet gereden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, die ook burgemeester is van Zoersel, bekwam. Dat is aanzienlijk meer dan in 2023, toen het ging om 3,13 procent geschrapte ritten. Van lijn 417, de sneldienst Antwerpen-Turnhout over Zoersel reed maar liefst 7,32% van de bussen niet. In 2023 ging het op die verbinding over 2,45%. Het aandeel geschrapte bussen is daarmee meer dan verdubbeld op de gewone lijn Antwerpen-Turnhout en de sneldienst via Beerse. “Voor de sneldiensten over Zoersel en Wechelderzande ging dat aandeel zelfs maal drie”, aldus Schryvers, “Op deze manier is de dienstverlening echt onbetrouwbaar. Hoe kan je dan verwachten dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer?”