Zoersel start met register voor stilgeboren kindjes

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Een geboorte is een feest. Meestal toch... want soms gaat het mis, al tijdens de zwangerschap of bij de geboorte. Of het kindje sterft vóór of na de geboorte maakt voor de ouders geen verschil, maar voor de wet wel. Om de ouders van sterrenkindjes een hart onder de riem te steken, besliste gemeente & ocmw Zoersel - in navolging van Oostende, Brugge en Gent - om te starten met een sterrenregister. In dit register kunnen alle stilgeboren kindjes, ongeacht de duur van de zwangerschap, geregistreerd worden. Deze aangifte is niet verplicht, heeft geen juridische gevolgen en is dus louter symbolisch, maar voor sommige ouders o zo belangrijk.

Wat voorziet de wet op dit moment in ons land? Leeft het kindje bij de geboorte, dan wordt het opgenomen in het geboorteregister. Een stilgeboren kindje wordt niet ingeschreven in het geboorteregister. Afhankelijk van de duurtijd van de zwangerschap zijn er dan wel verschillende andere mogelijkheden:
- Is het kindje stilgeboren vóór 140 dagen zwangerschap, dan is er geen registratie mogelijk.
- Is het kindje stilgeboren tussen 140 en 179 dagen zwangerschap, dan mogen de ouders het kindje een officiële voornaam geven en laten opnemen in het overlijdensregister.
- Een kindje stilgeboren na 179 dagen zwangerschap kan, sinds de uitbreiding van de wet in 2019, een voornaam én familienaam krijgen. Het kindje moet dan ook geregistreerd worden in het overlijdensregister.
(bron: www.goedgezind.be/sterrenkindjes)

Zolang ze niet in een geboorte- of sterrenregister opgenomen worden, lijkt het voor veel ouders alsof deze kindjes niet volwaardig worden erkend, terwijl net die erkenning zó belangrijk kan zijn om dit verlies te verwerken.


klein gebaar, groot verschil

“Vanaf 1 november kunnen ouders die dat wensen ook in Zoersel terecht voor een registratie in het sterrenregister”, vertelt schepen KAtrien Schryvers. “Met dit klein gebaar willen we ouders, die hier op deze manier behoefte aan hebben, helpen bij hun verwerkingsproces. Zo’n registratie kan online of op afspraak bij de dienst burgerzaken, ongeacht de duur van de zwangerschap of wanneer die zwangerschap plaatsvond." “Niemand wordt uitgesloten”, gaat zij verder. “Ook ouders van een kindje dat al langer geleden stilgeboren werd, geven we zo de gelegenheid het nog te laten registreren. Nadien ontvangen ze een attest van de registratie, samen met een zakje bloemenzaadjes, geselecteerd door onze dienst milieu. Zo wordt er ook bijgedragen aan de biodiversiteit in onze gemeente. Deze zaadjes kunnen ze zaaien in hun tuin, in de berm of in een bloempot in huis om de herinnering aan hun kindje te koesteren.”

“We beseffen uiteraard dat iedereen zo’n verlies op zijn eigen manier verwerkt”, zegt Katrien nog. “Een opname in het sterrenregister is dan ook een erg intieme en persoonlijke keuze en dus verre van een verplichting. Het staat ouders van een stilgeboren kindje helemaal vrij hun kindje al dan niet te laten registreren. Hebben zij daar, om welke reden dan ook, geen behoefte aan, dan is dat ook helemaal oké.”


laatste rustplaats

“Daarnaast is het voor ouders van een levenloos geboren kindje vaak ook erg belangrijk om hem/haar een laatste rustplaats te kunnen geven. Het benadrukt dat het kindje belangrijk was en voor altijd in hun hart zal blijven. Net als het sterrenregister kan een plekje op een begraafplaats hen de mogelijkheid geven om het verlies van hun kindje te erkennen en om te rouwen”, aldus nog Katrien Schryvers.

Stilgeboren kindjes kunnen, ongeacht de duur van de zwangerschap, begraven, gecremeerd of uitgestrooid worden. Alle drie de begraafplaatsen in onze gemeente hebben een sterretjesweide, waar enkel (stilgeboren) kindjes uitgestrooid kunnen worden. De begraafplaatsen hebben ook een aparte plek waar (stilgeboren) kindjes begraven  kunnen worden (in een kistje of een urne). Een urne kan tot slot ook op het urneveld of in het columbarium geplaatst worden. Op die manier hebben ouders van stilgeboren kindjes, als zij dat wensen, een herdenkingsplek om naartoe te gaan. Maar ook dit is een erg intieme en persoonlijke keuze en dus zeker geen verplichting.

Nieuws

Doorgeefschenking neemt ongekende vlucht - Positieve maatregel voor zowel gezinnen als voor de economie

De doorgeefschenking, waarbij iemand die erft binnen het jaar kosteloos kan doorschenken aan zijn of haar kinderen of kleinkinderen, is helemaal doorgebroken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, wiens parlementair werk aan de basis lag van deze mogelijkheid, heeft opgevraagd. In 2024 schonken mensen die hadden geërfd bijna 374 miljoen euro kosteloos door aan hun kinderen of kleinkinderen. 2.212 personen werden op die manier begunstigd en vaak wisselden zo gronden, woningen of andere panden van eigenaar. “Sinds de invoering ervan in 2019 werd de doorgeefschenking nog nooit zo vaak toegepast als vorig jaar”, stelt Schryvers vast. Zij gaf bij de hervorming van de erfbelasting in 2018 zelf mee de aanzet om de erfenissprong op deze manier flexibeler te maken. “Wie erft kan zo de eigen kinderen, die vaak in een heel andere levensfase zitten (een huis kopen, jonge kinderen,…) een duwtje in de rug geven.”

Ook (half)broers en -zussen moeten elkaar kunnen vinden. - cd&v wil afstammingscentrum en DNA-databank uitbreiden.

“Het is onverantwoord en niet uit te leggen”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers naar aanleiding van de recente onthullingen dat via Belgische fertiliteitscentra minstens 52 kinderen verwekt zijn bij 37 verschillende vrouwen met sperma van een donor die een kankerverwekkend gen draagt. Volgens de wet mag een fertiliteitscentrum maar 6 vrouwen verder helpen met materiaal van eenzelfde donor. “En dit is mogelijk nog maar het puntje van de ijsberg”, zegt Schryvers. “Dit zorg voor ongerustheid bij heel wat donorkinderen en hun gezinnen.”

Meer dan dubbel zoveel bussen tussen Antwerpen en Turnhout geschrapt in 2024 dan in 2023

In 2024 werd 6,68 procent van het totaal aantal geplande busritten op de gewone lijn tussen Antwerpen en Turnhout (de voormalige lijn 410) niet gereden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, die ook burgemeester is van Zoersel, bekwam. Dat is aanzienlijk meer dan in 2023, toen het ging om 3,13 procent geschrapte ritten. Van lijn 417, de sneldienst Antwerpen-Turnhout over Zoersel reed maar liefst 7,32% van de bussen niet. In 2023 ging het op die verbinding over 2,45%. Het aandeel geschrapte bussen is daarmee meer dan verdubbeld op de gewone lijn Antwerpen-Turnhout en de sneldienst via Beerse. “Voor de sneldiensten over Zoersel en Wechelderzande ging dat aandeel zelfs maal drie”, aldus Schryvers, “Op deze manier is de dienstverlening echt onbetrouwbaar. Hoe kan je dan verwachten dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer?”