Vlaams parlement vraagt om de beschikbaarheid van openbare toiletten te vergroten

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Naar het toilet moeten gaan is de normaalste zaak van de wereld. Toch ervaren veel Vlamingen vandaag een gebrek aan faciliteiten. Daarom komen de drie Vlaamse meerderheidspartijen op initiatief van Katrien Schryvers (cd&v) met een resolutie. In hun voorstel vragen de parlementsleden om de beschikbaarheid van openbare toegankelijke en goed onderhouden toiletten in Vlaanderen te vergroten en de informatie over die openbare toiletten beter bekend te maken. “Van een gezin met jonge kinderen tot ouderen: naar het toilet kunnen gaan moet een evidentie zijn voor elke Vlaming”, zegt Katrien Schryvers.

Iedereen moet op gezette tijden naar het toilet. Als er dan niet meteen een toilet beschikbaar is, wordt dat als hoogst ongemakkelijk ervaren. “Weten dat men moeilijk een toilet zal kunnen vinden, kan mensen tegenhouden om zich voor bepaalde zaken te engageren of deel te nemen aan bepaalde activiteiten. Zeker voor mensen die soms sneller nood hebben aan een toilet, zoals oudere mensen of kleine kinderen, en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld blaas- en darmaandoeningen, prostaatproblemen of een stoma. Voor hen kan het niet snel vinden van een (aangepast of toegankelijk) toilet ronduit problematisch zijn en hun bewegingsvrijheid aanzienlijk belemmeren. Voor sommige mensen kan de angst om geen toilet te vinden zelfs een werkelijke rem vormen op hun sociaal leven”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v), die het initiatief nam voor deze resolutie.

Het gebrek aan plasmogelijkheden kan bovendien ook gezondheidsproblemen veroorzaken. De plas vaak (te) lang ophouden kan leiden tot urineweginfecties en nierproblemen. Bovendien is het voor mensen met bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, MS of mensen die leven met een stom of kanker geen optie om hun plas in te houden.

Beschikbaarheid vergroten

Het volstaat niet alleen te voorzien in voldoende, toegankelijke en goed onderhouden openbare toiletten, het is ook belangrijk dat mensen die er nood aan hebben deze gemakkelijk kunnen vinden. Een gestructureerd overzicht van alle openbare toiletten in Vlaanderen bestaat vandaag niet. Daarom moet er een centrale databank komen waar elke Vlaming een overzicht kan vinden van publiek beschikbare toiletten in Vlaanderen én de mate van toegankelijkheid van die toiletten. De Vlaamse regering moet het voortouw nemen om tot zo een databank te komen. De input komt dan van steden en gemeenten, maar ook beheerders van publiek toegankelijke gebouwen.

Ten slotte willen de parlementsleden ook een uniforme toiletpas invoeren, uiterlijk tegen de zomer van 2025. In Vlaanderen zijn er verschillende initiatieven actief met verschillende ‘toiletpassen’. Een toiletpas dient om mensen met bepaalde aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, makkelijker toegang te geven tot het toilet bijvoorbeeld in winkels, hotels, cafés, en restaurants. Een uniforme toiletpas is dan ook een absolute noodzaak voor hen. Zo een uniforme toiletpas moet dan in samenwerking met sectororganisaties zoals Comeos, Horeca Vlaanderen en Unizo, breed bekend gemaakt worden bij het personeel van winkel- en horecazaken. Een uniforme toiletpas moet  toiletgebruikers dus helpen om sneller hun hoge nood kenbaar te maken zonder bijkomende vragen. Via een herkenbare signalisatie kunnen horecazaken ook aan de buitenzijde van hun zaak duidelijk maken of een toilet toegankelijk is voor mensen met een verminderde mobiliteit, zoals rolstoelgebruikers.

Nieuws

De 24 chauffeurs van Handicar Zoersel verzorgde in 2023 maar liefst 8298 ritten

Handicar Zoersel draait goed en dat is een goede zaak voor mensen die omwille van een mobiliteitsbeperking geen gebruik kunnen maken van het geregeld openbaar vervoer. Vorig jaar reden de 24 vrijwillige chauffeurs in totaal 123.129 om deze mensen van hun huis naar een hobby, familiebijeenkomst, dokter… te brengen. Zoersels schepen voor sociale zaken Katrien Schryvers, die als Vlaams parlementslid ook de commissie Welzijn opvolgt, is tevreden.

Kartel cd&v+Vooruit Zoersel stelt eerste kandidaten voor

Dat in Zoersel cd&v en Vooruit in kartel naar de lokale verkiezingen van oktober gaan, werd een aantal maanden geleden al bekendgemaakt. Nu gaf het Zoersels kartel cd&v+Vooruit ook de eerste namen en plaatsen vrij. Katrien Schryvers, schepen en Vlaams parlementslid zal de lijst trekken terwijl schepen Luc Kennis de plaats van lijstduwer zal innemen. Vooruit-kandidate Els Opdenbergh komt op plaats 3 en de jonge Bert Somers trekt voor Vooruit de tweede kolom op plaats 15.

Bijna 4000 doorgeefschenkingen sedert invoering

Sinds 1 september 2018 schonken al 3857 erfgenamen het geheel of een deel van wat ze zelf in rechte lijn erfden, door aan hun kinderen of kleinkinderen. Zo werd al aan 7330 begunstigden een totaal vermogen van 1,159 miljard doorgeschonken. Meestal gaat het daarbij om onroerende goederen. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers in antwoord op parlementaire vragen. “De doorgeefschenking is duidelijk een schot in de roos”, aldus Schryvers, die bij de hervorming van de erfbelasting in 2018 zelf mee de aanzet gaf om de erfenissprong op deze manier flexibeler te maken.