Vlaams parlement vraagt om de beschikbaarheid van openbare toiletten te vergroten

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Naar het toilet moeten gaan is de normaalste zaak van de wereld. Toch ervaren veel Vlamingen vandaag een gebrek aan faciliteiten. Daarom komen de drie Vlaamse meerderheidspartijen op initiatief van Katrien Schryvers (cd&v) met een resolutie. In hun voorstel vragen de parlementsleden om de beschikbaarheid van openbare toegankelijke en goed onderhouden toiletten in Vlaanderen te vergroten en de informatie over die openbare toiletten beter bekend te maken. “Van een gezin met jonge kinderen tot ouderen: naar het toilet kunnen gaan moet een evidentie zijn voor elke Vlaming”, zegt Katrien Schryvers.

Iedereen moet op gezette tijden naar het toilet. Als er dan niet meteen een toilet beschikbaar is, wordt dat als hoogst ongemakkelijk ervaren. “Weten dat men moeilijk een toilet zal kunnen vinden, kan mensen tegenhouden om zich voor bepaalde zaken te engageren of deel te nemen aan bepaalde activiteiten. Zeker voor mensen die soms sneller nood hebben aan een toilet, zoals oudere mensen of kleine kinderen, en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld blaas- en darmaandoeningen, prostaatproblemen of een stoma. Voor hen kan het niet snel vinden van een (aangepast of toegankelijk) toilet ronduit problematisch zijn en hun bewegingsvrijheid aanzienlijk belemmeren. Voor sommige mensen kan de angst om geen toilet te vinden zelfs een werkelijke rem vormen op hun sociaal leven”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v), die het initiatief nam voor deze resolutie.

Het gebrek aan plasmogelijkheden kan bovendien ook gezondheidsproblemen veroorzaken. De plas vaak (te) lang ophouden kan leiden tot urineweginfecties en nierproblemen. Bovendien is het voor mensen met bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, MS of mensen die leven met een stom of kanker geen optie om hun plas in te houden.

Beschikbaarheid vergroten

Het volstaat niet alleen te voorzien in voldoende, toegankelijke en goed onderhouden openbare toiletten, het is ook belangrijk dat mensen die er nood aan hebben deze gemakkelijk kunnen vinden. Een gestructureerd overzicht van alle openbare toiletten in Vlaanderen bestaat vandaag niet. Daarom moet er een centrale databank komen waar elke Vlaming een overzicht kan vinden van publiek beschikbare toiletten in Vlaanderen én de mate van toegankelijkheid van die toiletten. De Vlaamse regering moet het voortouw nemen om tot zo een databank te komen. De input komt dan van steden en gemeenten, maar ook beheerders van publiek toegankelijke gebouwen.

Ten slotte willen de parlementsleden ook een uniforme toiletpas invoeren, uiterlijk tegen de zomer van 2025. In Vlaanderen zijn er verschillende initiatieven actief met verschillende ‘toiletpassen’. Een toiletpas dient om mensen met bepaalde aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, makkelijker toegang te geven tot het toilet bijvoorbeeld in winkels, hotels, cafés, en restaurants. Een uniforme toiletpas is dan ook een absolute noodzaak voor hen. Zo een uniforme toiletpas moet dan in samenwerking met sectororganisaties zoals Comeos, Horeca Vlaanderen en Unizo, breed bekend gemaakt worden bij het personeel van winkel- en horecazaken. Een uniforme toiletpas moet  toiletgebruikers dus helpen om sneller hun hoge nood kenbaar te maken zonder bijkomende vragen. Via een herkenbare signalisatie kunnen horecazaken ook aan de buitenzijde van hun zaak duidelijk maken of een toilet toegankelijk is voor mensen met een verminderde mobiliteit, zoals rolstoelgebruikers.

Nieuws

Cd&v wil meer pleegouders overtuigen

Sinds 2014 stijgt het aantal kinderen en jongeren dat opvang krijgt in een pleeggezin stelselmatig. Dat heeft alles te maken met het decreet pleegzorg dat toen in werking trad, een initiatief van Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v). Toch blijven de noden hoog. Zo wachtten er in  2023  nog steeds 1.189 kinderen op een pleeggezin.  “Dat meer kinderen een plek vinden in pleegzorg juich ik toe, elk kind verdient een warme thuis om in op te groeien”, duidt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, die de info opvroeg. “Maar elk kind op de wachtlijst is er één te veel. We moeten alle drempels wegnemen en initiatieven nemen om potentiële pleegouders te overtuigen.” Schryvers wil daarom kandidaat-pleegouders helpen bij het vinden van kinderopvang en ze wil kandidaat-adoptieouders de weg wijzen naar pleegzorg.

 

Chatbox Nupraatikerover.be overschrijdt het cijfer van 100 gesprekken per maand

In 2023 tekende de chatbox Nupraatikerover.be voor het eerst gemiddeld meer dan 100 chatgesprekken per maand op. Opvallend is het zeer hoge aantal oproepers dat op de chatknop drukte wanneer er geen oproepers beschikbaar waren, en die dus niet konden worden geholpen. Dat waren er in 2023 maar liefst 5941, meer dan dubbel zoveel als in 2022, toen er ook al een record aantal gemiste oproepen werden opgetekend, zo blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) verkreeg in antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit). “De chatbox wint aan bekendheid en jongeren durven blijkbaar meer in gesprek gaan. Dat is positief”, aldus Schryvers, “Anderzijds baart het feit dat veel jongeren zich wenden tot de chatbox zorgen over het aantal jongeren dat slachtoffer is van misbruik of mishandeling. Daarnaast is het aantal oproepers dat geen gesprek kon krijgen, veel te hoog. Er moet dan ook nog meer ingezet worden op de bereikbaarheid van de hulplijn.”

De 24 chauffeurs van Handicar Zoersel verzorgde in 2023 maar liefst 8298 ritten

Handicar Zoersel draait goed en dat is een goede zaak voor mensen die omwille van een mobiliteitsbeperking geen gebruik kunnen maken van het geregeld openbaar vervoer. Vorig jaar reden de 24 vrijwillige chauffeurs in totaal 123.129 om deze mensen van hun huis naar een hobby, familiebijeenkomst, dokter… te brengen. Zoersels schepen voor sociale zaken Katrien Schryvers, die als Vlaams parlementslid ook de commissie Welzijn opvolgt, is tevreden.