Slachtoffers grensoverschrijdend gedrag blijven in de kou staan

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Vlaams parlementslid Katrien Schryvers is kritisch voor het traject naar de oprichting van het algemeen meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag. “Kunnen we er nu zeker van zijn dat het externe meldpunt, zoals het vandaag werd aangekondigd, in september operationeel zal zijn?” vraagt de politica zich af.

“Elke paar weken krijgen we andere informatie over het externe meldpunt te horen en te lezen. Al een jaar geleden kondigde minister Weyts aan dat hij een akkoord had bereikt met het hoger onderwijs voor de oprichting van een extern meldpunt grensoverschrijdend gedrag en dat dit operationeel zou zijn tegen de start van het volgende academiejaar. Vervolgens kregen we te horen dat er geen apart extern meldpunt voor het hoger onderwijs zou komen, maar wel één meldpunt over de beleidssectoren heen.  In januari 2023 kondigde minister Somers aan dat dit meldpunt zou worden georganiseerd binnen het Vlaams Mensenrechtinstituut. Meer nog: minister Somers zei eind mei '23 in het parlement dat, gezien het VMRI werkzaam is sinds half maart, slachtoffers daar al terechtkunnen. Toen ik hem erop wees dat hierover niets is te vinden op de website, stelde hij dat er werk zou worden gemaakt van bekendmaking. Vandaag, half juni, volgt dan het nieuws van minister Somers en minister Demir dat er toch een afzonderlijk extern meldpunt komt, waarvoor het VMRI en het Agentschap Justitie en Handhaving de krachten bundelen. Wat moeten slachtoffers hier allemaal van denken? Het getouwtrek over de oprichting van een extern meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag en de opeenvolging van tegenstrijdige berichten zijn absoluut niet oké. Integendeel, wie slachtoffers op dergelijke manier van het kastje naar de muur stuurt, geeft hen het gevoel dat ze niet ernstig worden genomen. Zij verdienen echt beter dan dat.” 

“De reden waarom er een extern meldpunt moet komen, is om voor slachtoffers de drempel om melding te doen te verlagen. Dit doe je niet door om de haverklap iets anders te communiceren. Als ministers en parlementsleden niet weten waar slachtoffers terecht kunnen met klachten over grensoverschrijdend gedrag, hoe kunnen we dan verwachten dat slachtoffers de weg vinden? Het helpt bovendien niet dat slachtoffers elke paar weken andere informatie lezen in de krant. Wie slachtoffers ernstig neemt, maakt eerst werk van overeenstemming dan pas communicatie”, sluit Schryvers af.

Nieuws

Drie maanden wachten om afspraak te krijgen bij het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassingen

Gemiddeld 97 dagen duurde het vorig jaar vooraleer een aanvrager een afspraak kreeg bij het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassingen. Dat is bijna een maand langer dan de gemiddelde wachttijd in 2023. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers in antwoord op een parlementaire vraag. “Dat moet toch korter kunnen”, vindt Schryvers, “Een gebrek aan mobiliteit betekent immers vaak ook een gebrek aan kansen, en dat moeten we zo veel mogelijk vermijden.”

Gendergelijke vertegenwoordiging is ook op lokaal niveau een absolute noodzaak

Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in de Vlaamse gemeenteraden én schepencolleges. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart vraagt Vrouw & Maatschappij, de vrouwenbeweging van cd&v, de Vlaamse regering om werk te maken van een strenger genderquotum in de schepencolleges, naar het voorbeeld van Wallonië. Daar geldt al sinds 2012 de regel dat minstens één derde van de leden van een verschillend geslacht moet zijn in het schepencollege. "Tijd dat Vlaanderen die stap ook zet," klinkt het bij V&M-voorzitter Lynn Callewaert.

 

Meer dan 1 op 4 trams in Antwerpen niet toegankelijk voor mensen met beperking

De Lijn heeft haar doelstelling met betrekking tot de toegankelijkheid van de tramvloot niet gehaald. Vooral Antwerpen is met 71,8% toegankelijke trams nog veraf van de doelstelling van 85% trams die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers in antwoord op een parlementaire vraag. “Dat betekent dat maar liefst 28% of meer dan een kwart van de trams die er in Antwerpen en omgeving rondrijden niet toegankelijk is”, aldus Schryvers, “Er is dus nog een lange weg te gaan om de eerdere doelstelling te behalen.” Schryvers roept op om hier toch zo snel mogelijk werk van te maken. “Toegankelijk openbaar vervoer is een belangrijk element voor inclusie van mensen met een beperking”, aldus het parlementslid.