Slachtoffers grensoverschrijdend gedrag blijven in de kou staan

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Vlaams parlementslid Katrien Schryvers is kritisch voor het traject naar de oprichting van het algemeen meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag. “Kunnen we er nu zeker van zijn dat het externe meldpunt, zoals het vandaag werd aangekondigd, in september operationeel zal zijn?” vraagt de politica zich af.

“Elke paar weken krijgen we andere informatie over het externe meldpunt te horen en te lezen. Al een jaar geleden kondigde minister Weyts aan dat hij een akkoord had bereikt met het hoger onderwijs voor de oprichting van een extern meldpunt grensoverschrijdend gedrag en dat dit operationeel zou zijn tegen de start van het volgende academiejaar. Vervolgens kregen we te horen dat er geen apart extern meldpunt voor het hoger onderwijs zou komen, maar wel één meldpunt over de beleidssectoren heen.  In januari 2023 kondigde minister Somers aan dat dit meldpunt zou worden georganiseerd binnen het Vlaams Mensenrechtinstituut. Meer nog: minister Somers zei eind mei '23 in het parlement dat, gezien het VMRI werkzaam is sinds half maart, slachtoffers daar al terechtkunnen. Toen ik hem erop wees dat hierover niets is te vinden op de website, stelde hij dat er werk zou worden gemaakt van bekendmaking. Vandaag, half juni, volgt dan het nieuws van minister Somers en minister Demir dat er toch een afzonderlijk extern meldpunt komt, waarvoor het VMRI en het Agentschap Justitie en Handhaving de krachten bundelen. Wat moeten slachtoffers hier allemaal van denken? Het getouwtrek over de oprichting van een extern meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag en de opeenvolging van tegenstrijdige berichten zijn absoluut niet oké. Integendeel, wie slachtoffers op dergelijke manier van het kastje naar de muur stuurt, geeft hen het gevoel dat ze niet ernstig worden genomen. Zij verdienen echt beter dan dat.” 

“De reden waarom er een extern meldpunt moet komen, is om voor slachtoffers de drempel om melding te doen te verlagen. Dit doe je niet door om de haverklap iets anders te communiceren. Als ministers en parlementsleden niet weten waar slachtoffers terecht kunnen met klachten over grensoverschrijdend gedrag, hoe kunnen we dan verwachten dat slachtoffers de weg vinden? Het helpt bovendien niet dat slachtoffers elke paar weken andere informatie lezen in de krant. Wie slachtoffers ernstig neemt, maakt eerst werk van overeenstemming dan pas communicatie”, sluit Schryvers af.

Nieuws

Nood aan mantelzorgstatuut in het (hoger) onderwijs

Cd&v steunt die oproep om een mantelzorgstatuut in te voeren in het (hoger) onderwijs. Eerder drong de partij er al op aan in het Vlaams parlement en de oproep zit ook vervat in het verkiezingsprogramma van de partij. Volgens Vlaams parlementslid en Antwerps lijsttrekker voor cd&v Katrien Schryvers verdienen de vele jonge mantelzorgers meer steun. “Jongeren die thuis ook mantelzorger zijn kijken tegen heel wat uitdagingen aan, zowel praktisch als emotioneel. Wat zij doen voor een naaste is van onschatbare waarde, we moeten die jongeren ondersteunen waar mogelijk.”

verontwaardigd over gebrek aan registratie van grensoverschrijdend gedrag in onderwijs

Er bestaan geen accurate cijfers over het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag in het basis- en secundair onderwijs. Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) is ook niet geneigd om daar verandering in te brengen, zo vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) in antwoord op parlementaire vragen. Schryvers is verontwaardigd en roept op om een duidelijk beeld te scheppen van deze problematiek in de onderwijssector. “Dit is de kop in het zand steken, we mogen slachtoffers niet in de steek laten. Alleen via correcte registratie  kunnen we gericht beleid voeren”, vindt Schryvers.

Voorkeur voor crematie blijft toenemen - Vraag naar pilootproject resomatie

De voorbije 10 jaar steeg het aandeel crematies op het totaal aantal overlijdens van 63,3 procent in 2013 naar 77,8 procent in 2023. Dit blijkt uit informatie die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers opvroeg. “Het aandeel crematies stijgt jaar na jaar en die trend lijkt niet meer te keren. Er is de voorbije 10 jaar een duidelijke mindshift bij de Vlamingen”, zegt Schryvers, die recent ook voorstellen deed over nieuwe manieren van lijkbezorging zoals resomatie of ‘bio-crematie’, en oproept om zo snel mogelijk werk te maken van een proefproject daarrond.