Op bezoek bij VillaMax

Publicatiedatum

Tags

jeugd

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

VillaMax is een niet-gesubsidieerde organisatie die kosteloze en deugddoende vakanties op maat organiseert voor gezinnen met een ernstig of ongeneeslijk ziek kind. Op 15 februari 2024 gingen Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, Nahima Lanjri, federaal volksvertegenwoordiger en Katrien Schryvers, Vlaams parlementslid er op bezoek.

Het bezoek aan VillaMax was een unieke kans om in contact te komen met gezinnen die tijdens de krokusvakantie deelnemen aan zo een deugddoende week. Een uitgelezen gelegenheid om uit eerste hand te horen hoe deze gezinnen hun vakantie bij VillaMax beleven en hoe de organisatie een lichtpuntje brengt in het leven van deze bijzondere gezinnen door hen een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

De vakantiehuisjes die VillaMax huurt bij Casa Ametza zijn gelegen in het schilderachtige park van Brasschaat, zijn allen rolstoeltoegankelijk en ontworpen met oog voor specifieke zorgbehoeften en dat zonder in te boeten aan gezelligheid. Met een capaciteit tot maximaal 6 personen bieden deze huisjes een comfortabele en warme thuis voor gezinnen om even op adem te komen.

Yves Bisschops, Coördinator VillaMax: "VillaMax is ook veel meer dan enkel vakantie! Ons aanbod gaat verder dan aangepaste vakantiehuisjes en zorgondersteuning. We streven naar unieke ervaringen voor ieder gezinslid onder het motto “bijna alles kan, niets moet”. Met een aanbod van leuke activiteiten, uitstappen en enkele bijzondere maaltijden mogen de gezinnen een pakket samenstellen helemaal op maat van hun behoeften. Zo zorgen we ervoor dat het een onvergetelijke week wordt waar iedere deelnemer maximaal geniet en een blijvende mooie ervaring aan over houdt. Ook het ontmoeten van andere (zorg)gezinnen is een zeker niet te onderschatten meerwaarde. Ze vinden steun en begrijpen elkaar met (soms) heel weinig woorden. Ook dat is op vakantie bij VillaMax."

Tot op heden heeft VillaMax al 242 unieke gezinnen een leuke week mogen aanbieden mede dankzij de samenwerking met vele partners en sponsors.  

 

Getuigenis: "Wat een week! Van bij het warme onthaal voelden we meteen dat hier plezier en comfort, voor zowel ouder als kind, centraal staan.
Vragen, verzoekjes, opmerkingen, met alles kan je terecht bij de vrijwilligers van VillaMax. Alles mag en niets moet.
Gezamenlijk pannenkoeken eten, Plopsastation, naar de bioscoop, paardrijden, zwemmen, minigolven... De kinderen zullen deze vakantie niet snel vergeten. De week is te kort om alle activiteiten te doen waaruit je kan kiezen. Liever een dag met het gezin in de mooie tuin? Dan kan dit ook, waar je je als gezin het beste bij voelt.

Het is ook leuk om te zien hoe we als ouders met kinderen die een verschillend ziektebeeld of beperking hebben we allemaal tegen de zelfde problemen opbotsen. En we uiteindelijk doen wat we moeten doen om de kinderen gelukkig te maken. Wij gaan met een warm hart terug huiswaarts."

VillaMax is nog steeds op zoek naar nieuwe potentiële partners of organisaties die dit verhaal mee een warm hart willen toedragen en bereid zijn om financieel bij te dragen. De organisatie is afhankelijk van donaties en giften om hun missie te kunnen blijven uitvoeren en gezinnen met een ernstig of ongeneeslijk ziek kind te ondersteunen. Als u geïnteresseerd bent om VillaMax te steunen, kunt u contact opnemen met de organisatie via hun website https://www.vzwvillamax.be/

Nieuws

8.000 gezinnen moesten vorig jaar hun schooltoeslag terugbetalen

Vorig schooljaar moesten de gezinnen van meer dan 8.000 leerlingen de schooltoeslag terugbetalen, omdat de leerling in kwestie te vaak onwettig afwezig was geweest van school. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers opvroeg. Volgens Schryvers is het belangrijk om die leerlingen goed op te volgen: “Het terugvorderen van de schooltoeslag moet altijd samengaan met opvolging via een traject: waarom is die leerling zo vaak afwezig? Is er in dat gezin iets aan de hand? Vandaag varen we blind: we weten niet hoeveel trajecten werden opgestart en welke impact de terugvordering heeft op die gezinnen. Vooraleer we daarop zicht hebben is een verstrenging niet wenselijk.”

"Elk slachtoffer moet geholpen kunnen worden." - Op 5 jaar tijd dubbel zoveel dossiers bij diensten slachtofferonthaal.

Met in totaal 12.082 nieuwe dossiers hadden de Vlaamse diensten slachtofferonthaal (DSO) het in 2024 dubbel zo druk dan in 2019, dat blijkt uit info die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) opvroeg. Tegenover 2023 was er vorig jaar een stijging van 8,77 procent. De stijging komt er onder meer doordat de diensten slachtofferonthaal in veel meer zaken automatisch gevat worden, maar ook doordat het bewustzijn rond het belang van de opvang van slachtoffers is vergroot. “Elk slachtoffer moet goed en op een redelijke termijn geholpen kunnen worden. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we de toegenomen aantal dossiers ook aankunnen, anders worden slachtoffers een tweede keer slachtoffer”, zegt Schryvers.

Opstart Veilige Huizen doet ook tijdelijk huisverbod toenemen

In 2024 ontvingen de Vlaamse justitiehuizen in totaal 727 dossiers tijdelijk huisverbod, dat is een stijging van 9,8% tegenover 2023, zo blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers opvroeg. Sinds 2020 steeg het aantal tijdelijke huisverboden met maar liefst 335%. Vooral daar waar recent Veilige Huizen zijn opgestart, is er het voorbije jaar nog een stijging van het aantal opgelegde tijdelijke huisverboden merkbaar. “Het is een goede zaak dat de maatregel steeds meer ingang krijgt”, vindt het parlementslid, “Vooral de afstemming met de Veilige Huizen lijkt belangrijk, zeker omdat er dan een alomvattende begeleiding kan worden gegeven.”