Op bezoek bij VillaMax

Publicatiedatum

Tags

jeugd

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

VillaMax is een niet-gesubsidieerde organisatie die kosteloze en deugddoende vakanties op maat organiseert voor gezinnen met een ernstig of ongeneeslijk ziek kind. Op 15 februari 2024 gingen Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, Nahima Lanjri, federaal volksvertegenwoordiger en Katrien Schryvers, Vlaams parlementslid er op bezoek.

Het bezoek aan VillaMax was een unieke kans om in contact te komen met gezinnen die tijdens de krokusvakantie deelnemen aan zo een deugddoende week. Een uitgelezen gelegenheid om uit eerste hand te horen hoe deze gezinnen hun vakantie bij VillaMax beleven en hoe de organisatie een lichtpuntje brengt in het leven van deze bijzondere gezinnen door hen een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

De vakantiehuisjes die VillaMax huurt bij Casa Ametza zijn gelegen in het schilderachtige park van Brasschaat, zijn allen rolstoeltoegankelijk en ontworpen met oog voor specifieke zorgbehoeften en dat zonder in te boeten aan gezelligheid. Met een capaciteit tot maximaal 6 personen bieden deze huisjes een comfortabele en warme thuis voor gezinnen om even op adem te komen.

Yves Bisschops, Coördinator VillaMax: "VillaMax is ook veel meer dan enkel vakantie! Ons aanbod gaat verder dan aangepaste vakantiehuisjes en zorgondersteuning. We streven naar unieke ervaringen voor ieder gezinslid onder het motto “bijna alles kan, niets moet”. Met een aanbod van leuke activiteiten, uitstappen en enkele bijzondere maaltijden mogen de gezinnen een pakket samenstellen helemaal op maat van hun behoeften. Zo zorgen we ervoor dat het een onvergetelijke week wordt waar iedere deelnemer maximaal geniet en een blijvende mooie ervaring aan over houdt. Ook het ontmoeten van andere (zorg)gezinnen is een zeker niet te onderschatten meerwaarde. Ze vinden steun en begrijpen elkaar met (soms) heel weinig woorden. Ook dat is op vakantie bij VillaMax."

Tot op heden heeft VillaMax al 242 unieke gezinnen een leuke week mogen aanbieden mede dankzij de samenwerking met vele partners en sponsors.  

 

Getuigenis: "Wat een week! Van bij het warme onthaal voelden we meteen dat hier plezier en comfort, voor zowel ouder als kind, centraal staan.
Vragen, verzoekjes, opmerkingen, met alles kan je terecht bij de vrijwilligers van VillaMax. Alles mag en niets moet.
Gezamenlijk pannenkoeken eten, Plopsastation, naar de bioscoop, paardrijden, zwemmen, minigolven... De kinderen zullen deze vakantie niet snel vergeten. De week is te kort om alle activiteiten te doen waaruit je kan kiezen. Liever een dag met het gezin in de mooie tuin? Dan kan dit ook, waar je je als gezin het beste bij voelt.

Het is ook leuk om te zien hoe we als ouders met kinderen die een verschillend ziektebeeld of beperking hebben we allemaal tegen de zelfde problemen opbotsen. En we uiteindelijk doen wat we moeten doen om de kinderen gelukkig te maken. Wij gaan met een warm hart terug huiswaarts."

VillaMax is nog steeds op zoek naar nieuwe potentiële partners of organisaties die dit verhaal mee een warm hart willen toedragen en bereid zijn om financieel bij te dragen. De organisatie is afhankelijk van donaties en giften om hun missie te kunnen blijven uitvoeren en gezinnen met een ernstig of ongeneeslijk ziek kind te ondersteunen. Als u geïnteresseerd bent om VillaMax te steunen, kunt u contact opnemen met de organisatie via hun website https://www.vzwvillamax.be/

Nieuws

Meer mensen melden bezorgdheid over seksuele voorkeuren van een naaste

Hulplijn Stop it Now!, die zich richt naar mensen met pedofiele gevoelens, kreeg in 2023 122 oproepen meer dan in 2022. Opvallend is de stijging van het aantal oproepen van mensen die bezorgd zijn over iemand in hun directe omgeving. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) in antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v). Ook is er een beduidend hoger aantal maatschappelijke en informatieve vragen ten gevolge van actualiteitsgebeurtenissen. “Het is goed dat de hulplijn aan bekendheid blijft winnen en dat meer mensen hun weg vinden naar Stop It Now”, zegt Schryvers.

Dubbel zoveel studenten met studietoelage en leefloon

Sinds academiejaar 2018-2019 is het aantal studenten dat zowel een leefloon als een studietoelage krijgt meer dan verdubbeld, zo blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers opvroeg. In 2018 waren dit er nog 1807, vijf jaar later 3.720 studenten. “Een diploma is een ticket naar een betere toekomst. Daarom moeten we zorgen dat elke student die er recht op heeft, ondersteuning krijgt”, duidt Schryvers.

Vacatures in de zorgsector op laagste niveau in 3 jaar tijd

VDAB ontving vorig jaar 4.095 vacatures minder voor een job in de sectoren gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening dan in 2022. Dat is een daling van 6,7%. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) in antwoord op een parlementaire vraag. Verpleegkundigen blijven daarbij het meest gezocht.