Gendergelijke vertegenwoordiging is ook op lokaal niveau een absolute noodzaak

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in de Vlaamse gemeenteraden én schepencolleges. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart vraagt Vrouw & Maatschappij, de vrouwenbeweging van cd&v, de Vlaamse regering om werk te maken van een strenger genderquotum in de schepencolleges, naar het voorbeeld van Wallonië. Daar geldt al sinds 2012 de regel dat minstens één derde van de leden van een verschillend geslacht moet zijn in het schepencollege. "Tijd dat Vlaanderen die stap ook zet," klinkt het bij V&M-voorzitter Lynn Callewaert.

 

Vlaanderen hinkt achterop

In Vlaanderen geldt immers de wettelijke verplichting dat er bij de samenstelling van het college van burgemeester en schepenen minstens één lid van een ander geslacht moet zijn. “Bij ons is het quotum dus minder streng dan bij onze Waalse collega’s en dat laat zich merken in de cijfers”, aldus nog Lynn Callewaert.

Zo is sinds de lokale verkiezingen van oktober 2024 18,5% van de Vlaamse burgemeesters een vrouw, terwijl dat in Wallonië 22,4% is. Ook in de schepencolleges scoort Vlaanderen minder goed qua gendergelijkheid: 39,9% van de Vlaamse schepenen zijn vrouwen, tegenover 43% in Wallonië.

"Die cijfers tonen aan dat Vlaanderen een inhaalbeweging te maken heeft, en daar zijn structurele maatregelen voor nodig", vindt Vrouw & Maatschappij.

Vrouwen willen wel, maar botsen op drempels

"We zien bij elke verkiezing dat er heel wat vrouwen zijn die zich kandidaat stellen en zich met volle goesting willen inzetten voor hun gemeente. Maar eens de effectieve functies verdeeld worden, verdwijnen ze te vaak uit beeld”, zegt Lynn Callewaert nog, “Dat is geen gebrek aan ambitie, maar wel het gevolg van onder meer oude structuren en een onaangepaste vergadercultuur.”

“Niet in het minst voor vrouwen - die toch nog altijd de hoofdmoot van de huishoudelijke taken op zich nemen – kan de combinatie van het huishouden, de kinderen, een job én een (lokale) politieke loopbaan soms pittig zijn”, weet ook Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v), “Zeker omdat het lokaal politiek engagement vaak op vrijwillige basis wordt opgenomen. Uit respect daarvoor is het belangrijk om elke vorm van participatie in de lokale afdeling, groot of klein, te waarderen en aan te moedigen.”

Vanuit die optiek maakte V&M een charter op waarmee lokale cd&v-afdelingen zich kunnen engageren tot een gezinsvriendelijke vergadercultuur. Concreet betekent dit onder meer dat vergadermomenten tijdig worden aangekondigd en dat de vooropgestelde begin- en einduren worden aangehouden. Hybride vergaderingen worden aangemoedigd alsook begrip voor onvoorziene privéomstandigheden die aanwezigheden zouden kunnen verhinderen.

Minister Hilde Crevits: "Tijd voor structurele garanties."

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (cd&v) steunt de oproep van Vrouw & Maatschappij: “Er zijn heel wat vrouwen die zich graag politiek engageren en de stem van vrouwen willen laten weerklinken in het beleid. Met de verplichte genderquotaregel voor kandidatenlijsten werd een belangrijke stap gezet. Op die manier kon ik zelf in het Vlaams Parlement mijn engagement opnemen. Op lokaal niveau is er ook een garantie ingebouwd dat colleges niet enkel uit mannen of vrouwen mogen bestaan. De stem van de kiezer is essentieel en het is voor mij belangrijk dat mensen zich vertegenwoordigd voelen. We moeten daarom vrouwen blijven aanmoedigen om te kiezen voor een lokaal engagement.”

De minister belooft dan ook werk te maken van de drempels waardoor vrouwen minder kiezen om een lokaal mandaat op te nemen.

Met dank aan Miet Smet: voortbouwen op het pionierswerk

Vrouw & Maatschappij grijpt Internationale Vrouwendag ook aan om hulde te brengen aan haar oprichtster, Miet Smet. "Zonder Miet Smet stond de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek er vandaag heel anders voor," zegt Lynn Callewaert, "Dankzij haar visionaire strijd voor genderquota op de lijsten en haar niet-aflatende inzet voor gelijke kansen is de deur opengezet voor talloze vrouwelijke politici. Het is aan ons om dat werk verder te zetten en te versterken.”

Vrouw & Maatschappij: gendergelijkheid is geen luxe, maar noodzaak

Vrouw & Maatschappij benadrukt dat gendergelijkheid in de lokale politiek geen luxe-eis is, maar een absolute noodzaak voor een democratie die haar hele bevolking wil vertegenwoordigen. "Lokale besturen nemen beslissingen over mobiliteit, zorg, jeugd, klimaat, noem maar op," besluit voorzitter Lynn Callewaert. "Vrouwen moeten mee aan de knoppen zitten. Vlaanderen kan en moet beter doen."

Nieuws

Doorgeefschenking neemt ongekende vlucht - Positieve maatregel voor zowel gezinnen als voor de economie

De doorgeefschenking, waarbij iemand die erft binnen het jaar kosteloos kan doorschenken aan zijn of haar kinderen of kleinkinderen, is helemaal doorgebroken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, wiens parlementair werk aan de basis lag van deze mogelijkheid, heeft opgevraagd. In 2024 schonken mensen die hadden geërfd bijna 374 miljoen euro kosteloos door aan hun kinderen of kleinkinderen. 2.212 personen werden op die manier begunstigd en vaak wisselden zo gronden, woningen of andere panden van eigenaar. “Sinds de invoering ervan in 2019 werd de doorgeefschenking nog nooit zo vaak toegepast als vorig jaar”, stelt Schryvers vast. Zij gaf bij de hervorming van de erfbelasting in 2018 zelf mee de aanzet om de erfenissprong op deze manier flexibeler te maken. “Wie erft kan zo de eigen kinderen, die vaak in een heel andere levensfase zitten (een huis kopen, jonge kinderen,…) een duwtje in de rug geven.”

Ook (half)broers en -zussen moeten elkaar kunnen vinden. - cd&v wil afstammingscentrum en DNA-databank uitbreiden.

“Het is onverantwoord en niet uit te leggen”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers naar aanleiding van de recente onthullingen dat via Belgische fertiliteitscentra minstens 52 kinderen verwekt zijn bij 37 verschillende vrouwen met sperma van een donor die een kankerverwekkend gen draagt. Volgens de wet mag een fertiliteitscentrum maar 6 vrouwen verder helpen met materiaal van eenzelfde donor. “En dit is mogelijk nog maar het puntje van de ijsberg”, zegt Schryvers. “Dit zorg voor ongerustheid bij heel wat donorkinderen en hun gezinnen.”

Meer dan dubbel zoveel bussen tussen Antwerpen en Turnhout geschrapt in 2024 dan in 2023

In 2024 werd 6,68 procent van het totaal aantal geplande busritten op de gewone lijn tussen Antwerpen en Turnhout (de voormalige lijn 410) niet gereden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, die ook burgemeester is van Zoersel, bekwam. Dat is aanzienlijk meer dan in 2023, toen het ging om 3,13 procent geschrapte ritten. Van lijn 417, de sneldienst Antwerpen-Turnhout over Zoersel reed maar liefst 7,32% van de bussen niet. In 2023 ging het op die verbinding over 2,45%. Het aandeel geschrapte bussen is daarmee meer dan verdubbeld op de gewone lijn Antwerpen-Turnhout en de sneldienst via Beerse. “Voor de sneldiensten over Zoersel en Wechelderzande ging dat aandeel zelfs maal drie”, aldus Schryvers, “Op deze manier is de dienstverlening echt onbetrouwbaar. Hoe kan je dan verwachten dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer?”