Van de 216 grondverwervingen die nodig zijn om een nieuw fietspad aan te leggen langs de Antwerpsesteenweg tussen Sint-Antonius en Westmalle, waren er op 1 februari ll. voor 167 dossiers akkoorden bereikt. Dat vernam Katrien Schryvers, Vlaams parlementslid en burgemeester van Zoersel, in antwoord op een parlementaire vraag. “Eindelijk komt er enige vaart in de verwervingen”, zucht Schryvers, “Een vrijliggend fietspad is echt nodig om de fietsers een veilige verbinding te bieden tussen hun woonplaats en hun werk of hun school.”
Het fietspad langs de Antwerpsesteenweg tussen Sint-Antonius en Westmalle (N12) was jarenlang een strookje beton van amper 80 cm breed naast het wegdek waarlangs auto’s en vrachtwagens tegen 70 km per uur voorbijrazen. In september vorig jaar werden er, na herhaaldelijke parlementaire vragen en lokale acties, voorlopige verbeteringswerken uitgevoerd. In afwachting van de aanleg van een echt vrijliggend fietspad werd de bestaande fietsstrook verbreed en werd er een schuwstrook gecreëerd. Hiervoor werd de middenrijstrook opgeheven. “Deze ingreep heeft iets meer comfort gecreëerd, maar fietsers en zwaar verkeer blijven te dicht bij mekaar rijden en dus blijft de situatie eerder onveilig. Er is echt nood aan een vrijliggend fietspad langs weerszijden van de baan”, benadrukt Katrien Schryvers, Vlaams parlementslid en burgemeester van Zoersel.
Grondverwervingen
Voor de aanleg van een nieuw fietspad zijn 216 grondverwervingen nodig, voornamelijk stroken uit voortuinen die langs de gewestweg gelegen zijn. Onder meer via heel wat parlementaire vragen volgde Schryvers de vorderingen in het dossier nauwgezet op. Zo waren er op 1 juni 2022 91 akkoorden om een stuk grond in te nemen. Een jaar later waren dat er slechts 9 meer en weer een jaar later (op 1 maart 2024) stond de teller nog maar op 106. Sindsdien lijkt er een vruchtbare doorstart te zijn gemaakt, want in september 2024 waren er 124 akkoorden en op 1 februari ll. waren er 167 akkoorden waarvan voor 149 dossiers de akten al verleden waren. “Op 11 maanden kwamen er dus 61 akkoorden bij. Voor 47 innemingen lopen nog onderhandelingen”, stelt Schryvers vast, “Na een lange periode van trage vooruitgang lijkt er nu dus toch enig schot in de zaak te komen.”
In totaal werd voor de 149 verleden aktes al een bedrag betaald van 5.360.425 euro, zo vernam Schryvers ook in antwoord op haar parlementaire vraag.
Voorlopige aanpassingen
De recente verbreding van het fietspad was het resultaat van een veiligheidsinspectie van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), aanhoudende druk van Schryvers in het Vlaams Parlement en regelmatige acties van de fietsersbond en de gemeenten Zoersel en Malle.
Eén van de voorstellen om de situatie – in afwachting van een volwaardig fietspad – op kortere termijn minder onveilig te maken, was om de rijbaan van de N12 tussen de twee dorpskernen herin te richten en de middenstrook die dienst deed als inhaalstrook of afslagstrook, te versmallen. De vrijgekomen ruimte kon dan worden aangewend om de fietspaden te verbreden. “Dat is dus sinds september wel gebeurd, maar het fietspad wordt nog altijd maar afgescheiden van het drukke verkeer door een eenvoudige werkmarkering”, zegt Schryvers, “Er zijn heel wat mensen die dagelijks tussen de twee dorpen pendelen. Denk maar aan de vele scholieren die in Malle schoollopen of Mallenaren die werkzaam zijn in één van de zorgvoorzieningen in Sint-Antonius. Zij zouden dit perfect met de fiets kunnen en zeker ook willen doen, maar het fietspad langs de Antwerpsesteenweg schrikt begrijpelijkerwijs nog altijd af. Hoe sneller er een vrijliggend fietspad komt, hoe beter.”
Parlementaire vragen
Sinds 2017 stelde Schryvers hierover niet minder dan zeventien parlementaire vragen. Zo hield zij het dossier mee onder de aandacht van de bevoegde Vlaamse ministers. Schryvers is tevreden dat er nu toch meer beweging komt in een dossier dat lang met een slakkengang vooruitging. “Eindelijk”, zucht ze, “Eindelijk komt er wat schot in de zaak van de verwervingen. Nu is het hopen dat dit tempo van grondovernames wordt aangehouden en dat de innemingen verder nog op een minnelijke manier kunnen gebeuren.”
Nog geen startdatum
Een concrete datum voor de start van de werken kon de minister nog niet geven. “Dat is afhankelijk van het verloop van de resterende verwervingen en de opname van de nodige budgetten in het geïntegreerd meerjareninvesteringsprogramma”, aldus Schryvers. “Ook hiervoor zal ik op de nagel blijven kloppen. Hopelijk kunnen dan over een jaar alle verwervingen gebeurd zijn en kunnen de werken snel starten. Want dat vrijliggend fietspad, dat moet er echt komen, en wel zo snel als mogelijk.”