Bijna 1000 dossiers kraamzorg meer in 2023

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Het aantal dossiers kraamzorg steeg in 2023 tot 17.607. Dat waren er maar liefst 930 meer dan in 2022, en met ruim verschil ook een nieuw record. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers in antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez. “De vraag naar kraamzorg blijft stijgen”, merkt Schryvers op, “Een beetje hulp na de geboorte kan voor gezinnen met een pasgeboren baby dan ook een wereld van verschil maken.” Het parlementslid voegt er wel aan toe dat het aanbod voor alle gezinnen beschikbaar zou moeten zijn.   

Kraamzorg is een vorm van gezinshulp die vrouwen en hun gezin na de geboorte van een kindje helpt te wennen aan de nieuwe situatie. De kraamhulp kan een handje toesteken bij de zorg voor de pasgeborene of lichte huishoudelijke taken overnemen.

Het voorbije decennium kende het aantal dossiers kraamzorg in Vlaanderen jaar na jaar een gestage stijging. Van 9.713 dossiers in 2013 evolueerde dat aantal tot 17.607 dossiers in 2023, dat is een stijging met maar liefst 81,3 procent op 10 jaar tijd. Dit blijkt uit de cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers opvroeg.

In 2020 was er, omwille van de coronacrisis, een terugval van 10,6% tot 14.617 dossiers. In 2021 vonden de jonge gezinnen in Vlaanderen terug de weg naar kraamzorg en telden de diensten kraamzorg opnieuw 16.348 dossiers. Ook in 2022 werd er een toename opgetekend met 329 dossiers. “De stijging in 2023 met maar liefst 930 jonge gezinnen meer waar kraamzorg werd verleend, is werkelijk spectaculair. Het is duidelijk dat steeds meer jonge ouders de weg vinden naar deze waardevolle vorm van hulp tijdens de kraamperiode”, aldus Schryvers.

Per dossier kraamzorg werd in 2023 gemiddeld 32,10 uur gezinszorg gepresteerd. Dat gemiddelde blijft doorheen de jaren min of meer constant. Het is ook zo dat de meeste mutualiteiten 30 uur kraamzorg terugbetalen.

 

 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Dossiers kraamzorg

11.445

13.630

14.344

15.415

16.349

14.617

16.348

16.677

17.607

 

“Beroep kunnen doen op kraamzorg heeft voor veel jonge ouders een grote meerwaarde. Door een goede afstemming en opvolging van de zorg in de kraamkliniek en thuis geven we jonge gezinnen meer kansen op een goede start. Ook kunnen eventuele postpartumproblemen, zoals een depressie, snel gedetecteerd of van kortbij worden opgevolgd”, aldus Katrien Schryvers, “Het is dan ook goed dat kraamzorg aan bekendheid wint bij jonge ouders en steeds meer van hen de keuze maken om hier tijdens de eerste periode na de bevalling beroep op te doen.”

“Tegelijk blijft het belangrijk erover te waken dat elk gezin dezelfde mogelijkheden aangeboden krijgt,” gaat Schryvers verder, “Eerder al kaartte ik de grote provinciale verschillen aan met betrekking tot het gebruik van kraamzorg. Uit een analyse die ik maakte bleek dat in 2018 één op drie gezinnen in de provincie West-Vlaanderen waarin een kindje werd geboren beroep deed op kraamzorg, terwijl dat in de provincie Antwerpen slechts één op zeven was. In sommige provincies blijkt kraamzorg beter bekend en beschikbaar onder meer door de aanwezigheid van één of meerdere grote diensten. Voor 2023 kreeg ik van de minister het antwoord dat er omwille van technische problemen aan het softwaresysteem geen valide gegevens op het niveau van de provincie, regionale stad of gemeente ter beschikking kunnen worden gesteld. Ook voor 2022 kon ik eerder geen provinciale cijfers bekomen. Het is me dan ook niet mogelijk na te gaan of deze provinciale verschillen zich nog steeds doorzetten, dan wel of hier een evolutie in te zien is. Ik blijf er alleszins voor pleiten dat in alle regio’s in gelijke mate wordt ingezet op de bekendmaking van het aanbod aan kraamzorg, in het bijzonder naar de meest kwetsbare gezinnen toe.”

Nieuws

Doorgeefschenking neemt ongekende vlucht - Positieve maatregel voor zowel gezinnen als voor de economie

De doorgeefschenking, waarbij iemand die erft binnen het jaar kosteloos kan doorschenken aan zijn of haar kinderen of kleinkinderen, is helemaal doorgebroken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, wiens parlementair werk aan de basis lag van deze mogelijkheid, heeft opgevraagd. In 2024 schonken mensen die hadden geërfd bijna 374 miljoen euro kosteloos door aan hun kinderen of kleinkinderen. 2.212 personen werden op die manier begunstigd en vaak wisselden zo gronden, woningen of andere panden van eigenaar. “Sinds de invoering ervan in 2019 werd de doorgeefschenking nog nooit zo vaak toegepast als vorig jaar”, stelt Schryvers vast. Zij gaf bij de hervorming van de erfbelasting in 2018 zelf mee de aanzet om de erfenissprong op deze manier flexibeler te maken. “Wie erft kan zo de eigen kinderen, die vaak in een heel andere levensfase zitten (een huis kopen, jonge kinderen,…) een duwtje in de rug geven.”

Ook (half)broers en -zussen moeten elkaar kunnen vinden. - cd&v wil afstammingscentrum en DNA-databank uitbreiden.

“Het is onverantwoord en niet uit te leggen”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers naar aanleiding van de recente onthullingen dat via Belgische fertiliteitscentra minstens 52 kinderen verwekt zijn bij 37 verschillende vrouwen met sperma van een donor die een kankerverwekkend gen draagt. Volgens de wet mag een fertiliteitscentrum maar 6 vrouwen verder helpen met materiaal van eenzelfde donor. “En dit is mogelijk nog maar het puntje van de ijsberg”, zegt Schryvers. “Dit zorg voor ongerustheid bij heel wat donorkinderen en hun gezinnen.”

Meer dan dubbel zoveel bussen tussen Antwerpen en Turnhout geschrapt in 2024 dan in 2023

In 2024 werd 6,68 procent van het totaal aantal geplande busritten op de gewone lijn tussen Antwerpen en Turnhout (de voormalige lijn 410) niet gereden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, die ook burgemeester is van Zoersel, bekwam. Dat is aanzienlijk meer dan in 2023, toen het ging om 3,13 procent geschrapte ritten. Van lijn 417, de sneldienst Antwerpen-Turnhout over Zoersel reed maar liefst 7,32% van de bussen niet. In 2023 ging het op die verbinding over 2,45%. Het aandeel geschrapte bussen is daarmee meer dan verdubbeld op de gewone lijn Antwerpen-Turnhout en de sneldienst via Beerse. “Voor de sneldiensten over Zoersel en Wechelderzande ging dat aandeel zelfs maal drie”, aldus Schryvers, “Op deze manier is de dienstverlening echt onbetrouwbaar. Hoe kan je dan verwachten dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer?”