Wittelintjesactie Vrouw & Maatschappij

Publicatiedatum

Tags

opstap

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Op 24 november 2023 vraagt Vrouw & Maatschappij met haar Wittelintjesactie aandacht voor deepnudes, een verontrustende vorm van online seksueel geweld tegenover vrouwen. Met behulp van artificiële intelligentie kan tegenwoordig elke onschuldige foto of video omgevormd worden tot een naaktbeeld. Dit online fenomeen heeft voor slachtoffers vaak offline zware gevolgen.

😱 Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op 3 jongeren in ons land ooit al slachtoffer werd van online geweld. Omdat deepnudes zo’n nieuw fenomeen zijn, hebben we in België daar nog maar weinig gegevens over. Nochtans tonen internationale cijfers aan dat het aantal verspreide deepnudes met 150% steeg t.o.v. vorig jaar.

⛔ We moeten deze nieuwe vorm van online geweld tegen vrouwen daadkrachtig bestrijden. Daarom pleit V&M o.a. voor een totaal verbod op alle apps en websites die het manipuleren van naaktfoto’s en -video’s aanbieden. Daarnaast is er nood aan meer preventie, meer ondersteuning voor slachtoffers en hun omgeving en meer onderzoek naar het fenomeen.

👉Meer info over onze actie en beleidsvoorstellen op https://vrouwenmaatschappij.be/wittelintjesactie-2023

Nieuws

Meer mensen melden bezorgdheid over seksuele voorkeuren van een naaste

Hulplijn Stop it Now!, die zich richt naar mensen met pedofiele gevoelens, kreeg in 2023 122 oproepen meer dan in 2022. Opvallend is de stijging van het aantal oproepen van mensen die bezorgd zijn over iemand in hun directe omgeving. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) in antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v). Ook is er een beduidend hoger aantal maatschappelijke en informatieve vragen ten gevolge van actualiteitsgebeurtenissen. “Het is goed dat de hulplijn aan bekendheid blijft winnen en dat meer mensen hun weg vinden naar Stop It Now”, zegt Schryvers.

Dubbel zoveel studenten met studietoelage en leefloon

Sinds academiejaar 2018-2019 is het aantal studenten dat zowel een leefloon als een studietoelage krijgt meer dan verdubbeld, zo blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers opvroeg. In 2018 waren dit er nog 1807, vijf jaar later 3.720 studenten. “Een diploma is een ticket naar een betere toekomst. Daarom moeten we zorgen dat elke student die er recht op heeft, ondersteuning krijgt”, duidt Schryvers.

Vacatures in de zorgsector op laagste niveau in 3 jaar tijd

VDAB ontving vorig jaar 4.095 vacatures minder voor een job in de sectoren gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening dan in 2022. Dat is een daling van 6,7%. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) in antwoord op een parlementaire vraag. Verpleegkundigen blijven daarbij het meest gezocht.