Wittelintjesactie Vrouw & Maatschappij

Publicatiedatum

Tags

opstap

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Op 24 november 2023 vraagt Vrouw & Maatschappij met haar Wittelintjesactie aandacht voor deepnudes, een verontrustende vorm van online seksueel geweld tegenover vrouwen. Met behulp van artificiële intelligentie kan tegenwoordig elke onschuldige foto of video omgevormd worden tot een naaktbeeld. Dit online fenomeen heeft voor slachtoffers vaak offline zware gevolgen.

😱 Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op 3 jongeren in ons land ooit al slachtoffer werd van online geweld. Omdat deepnudes zo’n nieuw fenomeen zijn, hebben we in België daar nog maar weinig gegevens over. Nochtans tonen internationale cijfers aan dat het aantal verspreide deepnudes met 150% steeg t.o.v. vorig jaar.

⛔ We moeten deze nieuwe vorm van online geweld tegen vrouwen daadkrachtig bestrijden. Daarom pleit V&M o.a. voor een totaal verbod op alle apps en websites die het manipuleren van naaktfoto’s en -video’s aanbieden. Daarnaast is er nood aan meer preventie, meer ondersteuning voor slachtoffers en hun omgeving en meer onderzoek naar het fenomeen.

👉Meer info over onze actie en beleidsvoorstellen op https://vrouwenmaatschappij.be/wittelintjesactie-2023

Nieuws

De 24 chauffeurs van Handicar Zoersel verzorgde in 2023 maar liefst 8298 ritten

Handicar Zoersel draait goed en dat is een goede zaak voor mensen die omwille van een mobiliteitsbeperking geen gebruik kunnen maken van het geregeld openbaar vervoer. Vorig jaar reden de 24 vrijwillige chauffeurs in totaal 123.129 om deze mensen van hun huis naar een hobby, familiebijeenkomst, dokter… te brengen. Zoersels schepen voor sociale zaken Katrien Schryvers, die als Vlaams parlementslid ook de commissie Welzijn opvolgt, is tevreden.

Kartel cd&v+Vooruit Zoersel stelt eerste kandidaten voor

Dat in Zoersel cd&v en Vooruit in kartel naar de lokale verkiezingen van oktober gaan, werd een aantal maanden geleden al bekendgemaakt. Nu gaf het Zoersels kartel cd&v+Vooruit ook de eerste namen en plaatsen vrij. Katrien Schryvers, schepen en Vlaams parlementslid zal de lijst trekken terwijl schepen Luc Kennis de plaats van lijstduwer zal innemen. Vooruit-kandidate Els Opdenbergh komt op plaats 3 en de jonge Bert Somers trekt voor Vooruit de tweede kolom op plaats 15.

Bijna 4000 doorgeefschenkingen sedert invoering

Sinds 1 september 2018 schonken al 3857 erfgenamen het geheel of een deel van wat ze zelf in rechte lijn erfden, door aan hun kinderen of kleinkinderen. Zo werd al aan 7330 begunstigden een totaal vermogen van 1,159 miljard doorgeschonken. Meestal gaat het daarbij om onroerende goederen. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers in antwoord op parlementaire vragen. “De doorgeefschenking is duidelijk een schot in de roos”, aldus Schryvers, die bij de hervorming van de erfbelasting in 2018 zelf mee de aanzet gaf om de erfenissprong op deze manier flexibeler te maken.