Overleden partners kunnen binnenkort bij elkaar geplaatst worden op een begraafplaats

Publicatiedatum

Tags

afscheid

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Het Vlaams Parlement keurde verscheidene aanpassingen goed aan de regelgeving omtrent begraafplaatsen en lijkbezorging in Vlaanderen Het gaat onder meer over het stopzetten van subsidies voor nieuwe crematoria, over het verlenen van concessies op urnenvelden en de verplichting om die te onderhouden, en over de nieuwe mogelijkheid om in de laatste wilsbeschikking te laten opnemen dat men zijn lichaam wil laten schenken aan de wetenschap. Mee op initiatief van Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers werden er ook nog een aantal bijkomende bepalingen opgenomen. Zo wordt uitdrukkelijk voorzien dat de gemeenteraad kan voorzien dat de urne van as van een eerder overleden echtgenoot of partner mee begraven kan worden bij de echtgenoot of partner die overlijdt, bijgezet kan worden in een urnenveld of columbarium of samen uitgestrooid kan worden. Een andere opvallende wijziging geeft de gemeenteraad de mogelijkheid om toe te laten dat urnen met de as van eerder overleden en gecremeerde gezelschapsdieren bij worden geplaatst in het graf van hun baasje.

In het goedgekeurde decreet worden een aantal aanpassingen gedaan aan de bestaande regelgeving rond begraafplaatsen en lijkbezorging. “Onze maatschappij is constant in beweging en zo ook de manier waarop mensen invulling willen geven aan het afscheid en het herinneren van geliefden”, zo klinkt het bij het parlementslid. “Het is dan ook belangrijk dat de regelgeving mee evolueert. Tegemoetkomen aan de wensen van overledenen helpt immers bij het rouwen.”

Lichaam schenken aan de wetenschap

Een aantal van de goedgekeurde wijzigingen vloeien rechtstreeks voort uit de voorstellen die Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) eerder al deed in haar conceptnota’s. Het gaat met name over de nieuwe mogelijkheid tot het verlenen van concessies op urnenvelden, en de nieuwe mogelijkheid om in de laatste wilsbeschikking te kunnen laten opnemen dat men zijn lichaam wil schenken aan de wetenschap.

Overleden partner

Vanuit de meerderheid voegden de parlementsleden nog een extra aanvulling toe op wat men kan opnemen in de laatste wilsbeschikking, “Zo kunnen mensen laten opnemen dat de urne met as van de eerder overleden echtgenoot of persoon met wie men een gezin vormde, samen met hen wordt begraven, bijgezet of uitgestrooid”, legt Schryvers uit, De gemeenteraad kan in dezelfde zin voorzien dat de urne van as van een eerder overleden echtgenoot of partner mee begraven kan worden bij de echtgenoot of partner die overlijdt, bijgezet kan worden in een urnenveld of columbarium of samen uitgestrooid kan worden. De gedachte dat het stoffelijk overschot van een geliefde uiteindelijk een gezamenlijke rustplaats kan krijgen met het eigen stoffelijk overschot, kan helend werken.”

Gezelschapsdieren

Diezelfde mogelijkheid wordt ook gecreëerd voor gezelschapsdieren, op voorwaarde dat het dier eerder overleden is én gecremeerd. “Heel wat mensen uiten de wens dat de urne met as van hun overleden gezelschapsdier ook mee zou worden begraven of bijgezet wanneer zij zelf overlijden. We maken nu mogelijk dat de gemeenteraad hier een reglement voor uitwerkt”, aldus Schryvers.  

“Bij dit laatste stellen we wel uitdrukkelijk een aantal randvoorwaarden”, gaat ze verder  “Zo moet de urne met de as van het gezelschapsdier niet biologisch afbreekbaar zijn, zodat asvermenging zeker wordt vermeden, en is het niet toegelaten om de as uit te strooien op de gemeentelijke begraafplaats, ook niet bij latere ontruiming. De begraving of bijzetting van een urne met de as van een gezelschapsdier wordt ook slechts mogelijk als de gemeenteraad voorziet dat ook de urne met as van een eerder overleden echtgenoot of partner mee wordt begraven of bijgezet.”

Nieuws

Bijzondere commissie seksueel misbruik komt met 101 aanbevelingen om slachtoffers van seksueel geweld te erkennen, helpen én beschermen

De Bijzondere commissie seksueel misbruik komt vandaag met haar aanbevelingen om slachtoffers van seksueel geweld beter te beschermen, hun leed te erkennen en preventieve beleidsmaatregelen te nemen. Vooruit, CD&V, N-VA, Groen en Open VLD sloegen daarvoor de handen in elkaar. Met als resultaat 101 sterke aanbevelingen. “We zijn zeer tevreden dat we iets kunnen betekenen op Vlaams niveau voor de slachtoffers van seksueel geweld. Maar ook dat we een sterk front vormen om samen seksueel geweld te bestrijden. We zijn als commissie zeer dankbaar voor de samenwerking met de verschillende actoren en slachtoffers. Hun verhalen raakten ons allen diep”, Katrien Schryvers (CD&V).

Vlaams parlement vraagt om de beschikbaarheid van openbare toiletten te vergroten

Naar het toilet moeten gaan is de normaalste zaak van de wereld. Toch ervaren veel Vlamingen vandaag een gebrek aan faciliteiten. Daarom komen de drie Vlaamse meerderheidspartijen op initiatief van Katrien Schryvers (cd&v) met een resolutie. In hun voorstel vragen de parlementsleden om de beschikbaarheid van openbare toegankelijke en goed onderhouden toiletten in Vlaanderen te vergroten en de informatie over die openbare toiletten beter bekend te maken. “Van een gezin met jonge kinderen tot ouderen: naar het toilet kunnen gaan moet een evidentie zijn voor elke Vlaming”, zegt Katrien Schryvers.

Nood aan mantelzorgstatuut in het (hoger) onderwijs

Cd&v steunt die oproep om een mantelzorgstatuut in te voeren in het (hoger) onderwijs. Eerder drong de partij er al op aan in het Vlaams parlement en de oproep zit ook vervat in het verkiezingsprogramma van de partij. Volgens Vlaams parlementslid en Antwerps lijsttrekker voor cd&v Katrien Schryvers verdienen de vele jonge mantelzorgers meer steun. “Jongeren die thuis ook mantelzorger zijn kijken tegen heel wat uitdagingen aan, zowel praktisch als emotioneel. Wat zij doen voor een naaste is van onschatbare waarde, we moeten die jongeren ondersteunen waar mogelijk.”