Nog altijd te veel huurwoningen zonder waarschuwingssysteem als het brandt

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Sinds 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen. In 2022 voldeed 11% van de gecontroleerde huurwoningen niet aan de verplichting om op elke verdieping een rookmelder te hangen. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers in antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. Dat is nog altijd veel te veel. Elke rookmelder kan levens redden. We moeten er daarom op blijven inzetten dat die ook effectief geïnstalleerd worden en correct worden onderhouden.

Recent kwamen een vader en zijn twee jonge kinderen om in een woningbrand in Gent. De moeder kon zich ter nauwer nood redden. Het gezin woonde in een huurhuis waar geen rookmelders aanwezig waren, zo blijkt. “Nochtans is het sinds 1 januari 2020 verplicht om op elke verdieping van een woning een rookmelder te hebben”, weet Vlaams parlementslid Katrien Schryvers.

Controle op de rookmelderverplichting gebeurt in hoofdzaak in het kader van het toekennen van een conformiteitsattest om een woning te huur te kunnen aanbieden. “In woningen van eigenaars-bewoners wordt er amper gecontroleerd op de rookmeldersverplichting, maar dat wil niet zeggen dat de aanwezigheid van een waarschuwingssysteem als het brandt daar minder belangrijk zou zijn”, aldus Schryvers, “Sensibiliseren over het belang van rookmelders blijft zonder meer levensbelangrijk.”

3173 gecontroleerde huurhuizen zonder branddetectie

Vorig jaar werden 3173 woningen in het VLOK (Vlaams Loket Woningkwaliteit) geregistreerd die niet voldeden aan de voorschriften met betrekking tot een rookdetectiesysteem, goed voor 11% of 1 op 9 van alle gecontroleerde woningen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers opvroeg. Daarmee wordt de verplichting om rookmelders te plaatsen al wel beter opgevolgd dan in 2020, toen nog 17% of bijna 1 op 6 van alle gecontroleerde woningen niet of onvoldoende voorzien was van rookmelders, maar een grote vooruitgang tegenover 2021 is er niet. “In 2021 was 1 op 8 woningen niet in orde, vorig jaar 1 op 9. Dat is nog altijd te weinig”, vindt Schryvers, “Deze cijfers gaan bovendien enkel over de huurhuizen. We mogen er wellicht vanuit gaan dat er ook nog altijd heel wat huizen van eigenaars-bewoners niet in orde zijn.”

Op administratief vlak kan het ontbreken van een rookmelder ertoe leiden dat de woning ongeschikt wordt verklaard. Dat kan onder andere resulteren in een heffing en/of een sanctie voor de eigenaar, en het nietig verklaren van een lopende huurovereenkomst. “Dat het ontbreken van voldoende rookmelders echter ook een zware menselijke tol kan eisen, is veel ingrijpender en jammer genoeg pas nog eens aangetoond”, betreurt Schryvers.

“Rookmelders alarmeren in geval van brand en zijn echt onmisbaar in een woning. Het is echt wel met reden dat er een rookmeldersverplichting werd ingevoerd”, besluit Schryvers, “Het is goed een positieve evolutie vast te stellen, waarbij steeds meer gecontroleerde woningen voorzien blijken te zijn van voldoende rookmelders, maar om zoveel mogelijk slachtoffers te vermijden moeten we toch kunnen evalueren naar een perfecte score.” Schryvers doet daarom een oproep naar iedereen om na te gaan of zijn woning in orde is, en naar de Vlaamse en lokale overheden om te blijven sensibiliseren. “Niet alleen over de correcte plaatsing en het aangewezen type van rookmelder, maar zeker ook over het belang van het tijdig vervangen van de rookmelders of de batterijen, van het regelmatig testen en het afstoffen ervan”, benadrukt het parlementslid.

Nieuws

Bijzondere commissie seksueel misbruik komt met 101 aanbevelingen om slachtoffers van seksueel geweld te erkennen, helpen én beschermen

De Bijzondere commissie seksueel misbruik komt vandaag met haar aanbevelingen om slachtoffers van seksueel geweld beter te beschermen, hun leed te erkennen en preventieve beleidsmaatregelen te nemen. Vooruit, CD&V, N-VA, Groen en Open VLD sloegen daarvoor de handen in elkaar. Met als resultaat 101 sterke aanbevelingen. “We zijn zeer tevreden dat we iets kunnen betekenen op Vlaams niveau voor de slachtoffers van seksueel geweld. Maar ook dat we een sterk front vormen om samen seksueel geweld te bestrijden. We zijn als commissie zeer dankbaar voor de samenwerking met de verschillende actoren en slachtoffers. Hun verhalen raakten ons allen diep”, Katrien Schryvers (CD&V).

Vlaams parlement vraagt om de beschikbaarheid van openbare toiletten te vergroten

Naar het toilet moeten gaan is de normaalste zaak van de wereld. Toch ervaren veel Vlamingen vandaag een gebrek aan faciliteiten. Daarom komen de drie Vlaamse meerderheidspartijen op initiatief van Katrien Schryvers (cd&v) met een resolutie. In hun voorstel vragen de parlementsleden om de beschikbaarheid van openbare toegankelijke en goed onderhouden toiletten in Vlaanderen te vergroten en de informatie over die openbare toiletten beter bekend te maken. “Van een gezin met jonge kinderen tot ouderen: naar het toilet kunnen gaan moet een evidentie zijn voor elke Vlaming”, zegt Katrien Schryvers.

Nood aan mantelzorgstatuut in het (hoger) onderwijs

Cd&v steunt die oproep om een mantelzorgstatuut in te voeren in het (hoger) onderwijs. Eerder drong de partij er al op aan in het Vlaams parlement en de oproep zit ook vervat in het verkiezingsprogramma van de partij. Volgens Vlaams parlementslid en Antwerps lijsttrekker voor cd&v Katrien Schryvers verdienen de vele jonge mantelzorgers meer steun. “Jongeren die thuis ook mantelzorger zijn kijken tegen heel wat uitdagingen aan, zowel praktisch als emotioneel. Wat zij doen voor een naaste is van onschatbare waarde, we moeten die jongeren ondersteunen waar mogelijk.”