Toiletplan werpt vruchten af: Chauffeurs De Lijn kregen er op een jaar tijd 46 toiletten bij

Publicatiedatum

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Het aantal locaties waar chauffeurs van De Lijn naar het toilet kunnen gaan evolueerde van 674 in september 2023 tot 720 in november 2024, zo blijkt uit info die Vlaams parlementslid voor cd&v Katrien Schryvers opvroeg. In 2023 lanceerde Schryvers haar zogenaamde ‘toiletplan’ waarin ze opriep om meer mogelijkheden te voorzien om naar het toilet te gaan. “Voor buschauffeurs van De Lijn was dit probleem acuut,” stelt Schryvers. Ze is tevreden dat er nu toiletmogelijkheden zijn bijgekomen. “De naam ‘toiletplan’ was ludiek gekozen, maar we zien nu wel dat mijn oproep zijn vruchten afwerpt en dat het probleem serieus genomen wordt.”

Het aantal locaties waar chauffeurs van De Lijn naar het toilet kunnen gaan evolueerde van 674 in september 2023 tot 720 in november 2024. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers opvroeg. Zo kwamen er 15 mobiele toiletcabines bij, 10 publieke toiletten en 21 locaties waarvoor de vervoersmaatschappij een overeenkomst sloot met derden.

Op 19 november 2024, Wereldtoiletdag, kaartten de chauffeurs van vervoersmaatschappij De Lijn nog aan dat er voor hen te weinig toiletten ter beschikking zijn. Veel plekken waar ze in het verleden (letterlijk) een sanitaire stop konden maken (cafés, postkantoren, stationsgebouwen...) zijn er niet meer, en de mobiele werftoiletten, die vaak als alternatief worden aangeboden, worden omgegooid of verplaatst of laten op het vlak van hygiëne te wensen over, zo luidde de klacht van de busbestuurders.

De Lijn heeft een getrapt systeem om toiletgelegenheid voor de chauffeurs te voorzien. De eerste voorkeur gaat naar sanitaire installaties in de eigen gebouwen. Zo zijn er 126. Waar dit niet mogelijk is, zoekt men naar samenwerkingsovereenkomsten met partners zoals NMBS, de politie, en de steden en gemeenten of privéaanbieders. Als dit niet lukt, gaat men over tot het plaatsen van mobiele sanitaire voorzieningen. 

Tabel: Aantal sanitaire gelegenheden voor chauffeurs van De Lijn.

  

September 2023

November 2024

De Lijn 

126

126

Mobiel 

194

209

NMBS 

50

50

Particulier (derden) 

198

219

Publiek 

106

116

totaal 

674

720

 

Toiletplan

In 2023 lanceerde Katrien Schryvers een toiletplan waarin ze het probleem aankaartte. Schryvers deed in haar plan een oproep naar meer openbare toiletten, de invoering van een uniforme toiletpas en betere informatiedeling over openbare toiletten.

“We moeten allemaal op gezette tijden naar het toilet, ook als we aan het werk zijn”, reageert Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, “Voor chauffeurs van De Lijn, die voortdurend onderweg zijn, is een toilet niet altijd vlakbij en vraagt een plaspauze enige planning. Hoe meer toiletten zij kunnen gebruiken, hoe makkelijker dat gaat natuurlijk. Het is dan ook goed dat De Lijn het voorbije jaar heeft geïnvesteerd in bijkomende sanitaire mogelijkheden. Ik hoop dat hier ook de volgende jaren bijkomend op wordt ingezet. Waar ik ook extra aandacht voor wil vragen, is het onderhoud van de toiletten. Het baart me immers wat zorgen dat de bijkomende toiletmogelijkheden voor een groot deel werden gerealiseerd via mobiele toiletten, net die soort waar de chauffeurs al over aanhaalden dat ze vaak niet hygiënisch zijn of dat er vandalisme aan gebeurt. De doelstelling moet niet alleen zijn voldoende toiletten, maar ook propere toiletten. Want ook een vuil toilet kan mensen ervan weerhouden om tijdig te gaan, en dat is niet gezond.”

Nieuws

Drie maanden wachten om afspraak te krijgen bij het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassingen

Gemiddeld 97 dagen duurde het vorig jaar vooraleer een aanvrager een afspraak kreeg bij het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassingen. Dat is bijna een maand langer dan de gemiddelde wachttijd in 2023. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers in antwoord op een parlementaire vraag. “Dat moet toch korter kunnen”, vindt Schryvers, “Een gebrek aan mobiliteit betekent immers vaak ook een gebrek aan kansen, en dat moeten we zo veel mogelijk vermijden.”

Gendergelijke vertegenwoordiging is ook op lokaal niveau een absolute noodzaak

Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in de Vlaamse gemeenteraden én schepencolleges. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart vraagt Vrouw & Maatschappij, de vrouwenbeweging van cd&v, de Vlaamse regering om werk te maken van een strenger genderquotum in de schepencolleges, naar het voorbeeld van Wallonië. Daar geldt al sinds 2012 de regel dat minstens één derde van de leden van een verschillend geslacht moet zijn in het schepencollege. "Tijd dat Vlaanderen die stap ook zet," klinkt het bij V&M-voorzitter Lynn Callewaert.

 

Meer dan 1 op 4 trams in Antwerpen niet toegankelijk voor mensen met beperking

De Lijn heeft haar doelstelling met betrekking tot de toegankelijkheid van de tramvloot niet gehaald. Vooral Antwerpen is met 71,8% toegankelijke trams nog veraf van de doelstelling van 85% trams die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dat vernam Vlaams parlementslid Katrien Schryvers in antwoord op een parlementaire vraag. “Dat betekent dat maar liefst 28% of meer dan een kwart van de trams die er in Antwerpen en omgeving rondrijden niet toegankelijk is”, aldus Schryvers, “Er is dus nog een lange weg te gaan om de eerdere doelstelling te behalen.” Schryvers roept op om hier toch zo snel mogelijk werk van te maken. “Toegankelijk openbaar vervoer is een belangrijk element voor inclusie van mensen met een beperking”, aldus het parlementslid.