Het is niet nodig om intensief te sporten om de positieve gevolgen van bewegen te voelen. Een fijne wandeling is al een hele stap in de goede richting! Ook voor ouderen of mensen die minder goed te been zijn, is wandelen deugdzaam. Daarom werkte gemeente & ocmw Zoersel twee voetgangerscirkels uit op haar grondgebied. Op 30 maart '23 werden de rolstoeltoegankelijke routes ingestapt. Meteen de aftrap van een voorjaar vol bewegen.

Omdat elke stap telt, ontwikkelde gemeente & ocmw Zoersel twee voetgangerscirkels op haar grondgebied. Dit zijn aaneengesloten routes die iedereen zelfstandig en op eigen tempo kan bewandelen om naar de bakker te gaan, een bepaald aantal stappen per dag te bereiken of gewoon even de buitenlucht op te snuiven.

“Het mooie van de routes is dat ze rolstoelvriendelijk zijn: alle paden werden geëffend en (stoep)randen werden afgevlakt zodat de routes kunnen worden afgelegd met hulpmiddelen zoals een wandelstok, een rollator of een rolstoel,” vertelt Katrien Schryvers, schepen voor gezondheid. “Daarnaast komt u onderweg verschillende banken tegen, waar u even tot rust kunt komen. De voetgangerscirkels zijn dus hoofdzakelijk bedoeld voor ouderen en mensen die moeilijker te been zijn of ouders op stap met een kinderwagen.”

Voordelen van bewegen

Regelmatig bewegen vermindert de kans op ziektes en heeft een gunstig effect op de concentratie en het geheugen. Eigenlijk zijn de voordelen eindeloos, want het zorgt ook voor een gezonder gewicht, een betere nachtrust, minder kans op depressie… Geen wonder dus dat gemeente Zoersel in het kader van gezondheid alle Zoerselaars, ook degene die minder goed te been zijn, wil aanzetten om hun veters stevig te strikken.

Pijlen volgen

De eerste route vertrekt aan woonzorgcentrum de Buurt en is 1,8 km lang. Deze voetgangerscirkel bestond al langer en werd in een nieuw jasje gestopt. De tweede, nieuwe voetgangerscirkel vertrekt vanuit woonzorgcentrum Halmolen en is 2,5 km lang. Om de route te volgen, moet men de witte, ronde borden met zwarte pijlen volgen die starten aan de twee woonzorgcentra. De route is ook terug te vinden op de website van gemeente Zoersel (www.zoersel.be/bewegen).

Elke stap telt

“Ook dit jaar neemt Zoersel, samen met 217 Vlaamse steden en gemeenten, deel aan de campagne ‘10.000 stappen: elke stap telt!’ Dat is namelijk het aantal stappen die per dag zorgen voor een gezond leven. Voor een 65-plusser zijn dit 8.000 stappen,” gaat Schryvers verder. “Tussen 6 april en 28 mei kan iedereen daarom genieten van drie prachtige, nieuwe 10.000 stappen wandelingen. De wandelingen werden speciaal uitgetekend door wandelclub De Natuurvrienden Zoersel. De startpunten liggen op het dorpsplein van Halle, voor het administratief centrum en het pleintje naast de kerk in Zoersel, waar Kiekeboe op de bank zit. De routes zijn te bekijken op www.zoersel.be/bewegen en op de app van RouteYou.”

“Wat is er fijner dan op een mooie lentedag de stapschoenen aan te trekken en te genieten van de mooie plekjes die onze gemeente rijk is? Niet alleen zal het een boost geven voor lichaam en geest, maar ook veel kans dat u onderweg bekenden tegenkomt, en aan de praat geraakt. Met de voetgangerscirkels willen we dit voor iedereen mogelijk maken. Doen dus!”, besluit schepen Katrien Schryvers.

Verder in het voorjaar vol beweging

Het blijft niet bij deze acties: daarnaast zet gemeente & ocmw Zoersel ook in op de bekendmaking van de nieuwe beweegcoach, komt er nog een gelukswandeling aan en meer.

Dit kwam ook aan bod op HLN.be.