Om meer pleegouders te overtuigen een jong pleegkind op te vangen wil Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) de mogelijkheid om in de kinderopvang een plek te vinden voor een pleegkind verruimen. Concreet stelt ze voor dat pleegouders van jonge pleegkinderen in opvanginitiatieven die niet werken met een inkomenstarief dezelfde lage prijs betalen als pleegouders die een pleegkindje brengen naar een opvanginitiatief dat wel werkt met inkomenstarief. “Dit kan door het verhogen van de kinderopvangtoeslag voor pleegkindjes”, stelt Schryvers. “Het verlaagt de drempel voor ouders om zich kandidaat te stellen als pleegouders.” Het parlementslid diende hierover vandaag een conceptnota in in het Vlaams Parlement.
Opvang voor pleegkinderen
Eind december nog trok Pleegzorg Vlaanderen aan de alarmbel. Minstens 150 baby’s en peuters vinden geen pleeggezin, zo klonk het, en dit omdat pleegouders worden afgeschrikt door de moeilijkheid om een geschikte plek te vinden in de kinderopvang.
“Die moeilijkheid ligt vooral in het feit dat pleegouders niet lang op voorhand een plek kunnen reserveren”, verduidelijkt Vlaams parlementslid Schryvers, “Anders dan bij een zwangerschap weten kandidaat-pleegouders niet precies wanneer er een kindje in hun gezin terecht zal komen en wanneer zij dus een plek in de kinderopvang nodig hebben. Nochtans is ook voor pleegouders kinderopvang van groot belang om hun engagement te kunnen combineren met hun werk.”
Laagst mogelijke tarief in elke kinderopvang
Sinds het nieuwe decreet Pleegzorg betalen pleegouders in de inkomensgerelateerde kinderopvang altijd het laagst mogelijke tarief. In 2023 gaat het om 1,89 euro per opvangdag. “Die regeling voerden we in omdat de kost voor kinderopvang kandidaat-pleegouders ervan weerhield te kiezen voor pleegzorg voor de allerjongsten”, vertelt Schryvers, hoofdindiener van het decreet, “Voorheen werd het tarief voor kinderopvang bepaald op basis van het inkomen van de pleegouders. Dat leidde er zelfs toe dat mensen meer betaalden aan kinderopvang dan de pleegzorgvergoeding die ze ontvingen. Door deze aanpassing zien we dat het aantal jonge kindjes dat in een pleeggezin wordt opgevangen effectief is toegenomen.” Zo betaalden pleegouders in 2015 voor 468 pleegkinderen het laagste tarief in de kinderopvang, terwijl dat in 2021 al was opgelopen tot 776 pleegkinderen. Nu stelt zich echter het probleem van het vinden van kinderopvang op korte termijn.
Wat pleegouders in de inkomensgerelateerde opvang betalen verschilt aanzienlijk van de tarieven in opvanginitiatieven die niet werken met het inkomenstarief. “Het is dan ook begrijpelijk dat pleegouders vooral op zoek zijn naar een plek in de inkomensgerelateerde opvang”, zegt Schryvers, “Die scope beperkt echter hun mogelijkheden om een plaats te vinden. Als we ervoor zorgen dat pleegouders overal hetzelfde lage tarief zouden moeten betalen, krijgen zij veel meer mogelijkheden.”
Participatietoeslag voor kinderopvang
Die gelijkheid wil Schryvers bekomen door de kinderopvangtoeslag voor pleegouders te verhogen, zodat het bedrag dat zij in realiteit betalen overeenkomt met het laagst mogelijke tarief in de inkomensgerelateerde opvang.
De kinderopvangtoeslag of de participatietoeslag voor kinderopvang maakt deel uit van het Groeipakket en bedraagt momenteel 3,43 euro voor een volledige dag in de opvang en de helft daarvan voor een halve dag in de opvang. Die kinderopvangtoeslag is er enkel voor kinderen die een plek hebben in een initiatief waar de prijs niet wordt berekend op het gezinsinkomen.
“In 2021 waren er in Vlaanderen 94.681 kinderopvangplaatsen. Daarvan werkte 76,32 procent met het inkomenstarief, dat zijn 72.260 plaatsen. Dat betekent dat 22.421 plaatsen niet werkten met het inkomenstarief”, vertelt Schryvers, “Het maatschappelijk engagement dat pleegouders opnemen is ontzettend belangrijk. Door de kinderopvangtoeslag voor pleegkinderen te verhogen, zodat de facto de kost voor opvang in de niet-inkomensgerelateerde opvang overeenkomt met het laagst mogelijke tarief, bieden we alle pleegouders die een jong kindje opvangen meer mogelijkheden om een plaats in de kinderopvang te vinden en te genieten van het laagste tarief dat decretaal voorzien is.”
“Dat is niet alleen een goede zaak voor de pleegouders, maar zeker en vast ook voor de jonge pleegkinderen”, besluit Schryvers, “Voor hen is de opvang in en de warmte van een gezin immers veelal te verkiezen boven een geïnstitutionaliseerde opvang.”