Cd&v wil meer mogelijkheden voor ouderen om samen de oude dag door te brengen

Publicatiedatum

Auteur

Gerlinde Hublin

Deel dit artikel

Weinig zaken zijn meer hartverscheurend dan een ouder koppel dat de oude dag niet samen door kan brengen. Samen kunnen blijven ook als één van de partners zorgbehoevend is,  moet vanzelfsprekend zijn, vindt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v). Sinds 2017 mogen woonzorgcentra zelfredzame partners mee huisvesten, bovenop de erkende capaciteit. Schryvers wil dat woonzorgcentra actiever geïnformeerd en gesensibiliseerd worden om dit ook bij hen mogelijk te maken. Ze stelt daarnaast ook voor om meer koppelkamers te creëren door assistentiewoningen aan te wenden.

Samen oud worden, het is de droom van veel koppels. Vaak is er echter sprake van een gedwongen scheiding wanneer één van hen omwille van zorgbehoevendheid naar een woonzorgcentrum verhuist. Om zo’n scheiding te vermijden, biedt Vlaanderen sinds 2017 – mede op initiatief van Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (cd&v) – de mogelijkheid aan woonzorgcentra om de zelfredzame partner mee te huisvesten. Het woonzorgcentrum verwelkomt de partner dan bovenop het aantal erkende woongelegenheden. Hij of zij betaalt enkel de zogenaamde ‘hotelkost’ en maakt geen gebruik van de zorg. De aanwezigheid van de zelfredzame partner heeft geen invloed op de personeelsomkadering.

Vrije keuze

Het aantal woonzorgcentra dat deze mogelijkheid aanbiedt, stijgt elk jaar een beetje, maar blijft in totaal beperkt. “In januari waren er in heel Vlaanderen 61 woonzorgcentra die plaatsen voor zelfredzame ouderen aanbieden. Dat zijn er 5 meer dan vorig jaar, maar in heel Vlaanderen gaat het slechts over minder dan 10% van de woonzorgcentra”, vertelt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) die de cijfers opvroeg, “Allen samen bieden ze plaats aan in totaal 284 zelfredzame ouderen, dat zijn er 14 meer dan in januari 2024.”

Elk woonzorgcentrum kiest zelf om deze formule aan te bieden, maar natuurlijk moet de infrastructuur wel aangepast zijn. Vaak gaat het over kamers die leeg staan of zeer ruime kamers waar twee personen samen kunnen verblijven.

“De mogelijkheden om als koppel samen oud te worden, ook als één van de partners zorgbehoevend is, zijn momenteel nog te beperkt,” aldus het parlementslid, “terwijl samen kunnen blijven een evidentie zou moeten zijn. Het beleid moet hier nog veel meer oog voor hebben.” Concreet denkt Schryvers onder meer aan een sterkere verbinding tussen assistentiewoningen en woonzorgcentra, zodat een verhuis naar een woonzorgcentrum geen noodzaak wordt voor wie zwaar zorgbehoevend is en met zijn of haar partner in een assistentiewoning woont.

Verbinding tussen woonzorgcentra en assistentiewoningen

Voor Schryvers stopt het niet bij het creëren van bijkomende capaciteit in de woonzorgcentra om een zelfredzame partner er mee te laten verblijven. “De zorgbehoevendheid van één partner mag niet leiden tot een gedwongen scheiding van koppels die meestal al jaar en dag lief en leed delen. Iedereen heeft recht op een gezinsleven, ook wie ouder is en zorg nodig heeft”, zo stelt Katrien Schryvers. “In algemeenheid moet het beleid hier veel meer oog voor hebben.”

Om meer mogelijkheden te creëren kijkt Schryvers ook naar assistentiewoningen. “Ook assistentiewoningen bieden de mogelijkheid voor partners met verschillende zorgbehoeften om samen te blijven op de oude dag”, verduidelijkt het parlementslid, “Als we er sterker op inzetten dat in een assistentiewoning ook intensievere zorg kan worden gegeven, kan deze woonvorm nog meer garantie bieden op gezinsleven voor ouderen.”

Concreet stelt Schryvers een sterkere verbinding voor tussen assistentiewoningen en woonzorgcentra. “Zo kan de hulp aan de bewoners van de assistentiewoning aangeboden worden vanuit het verbonden woonzorgcentrum en kan er nauwer ingespeeld worden op de specifieke zorgbehoeften”, aldus het parlementslid, “Als er een fysieke nabijheid is tussen een assistentiewoning en een woonzorgcentrum, zouden woonzorgcentra bijkomende erkenningen moeten kunnen krijgen voor het verlenen van zorg in de assistentiewoning.” Daarmee volgt Schryvers het voorstel dat koepelorganisatie Zorgnet-Icuro recent lanceerde om Zorg+-erkenningen in het leven te roepen zodat personeel uit de nabijgelegen woonzorgcentra flexibel kan worden ingezet voor zorg in de assistentiewoningen.

Nieuws

Doorgeefschenking neemt ongekende vlucht - Positieve maatregel voor zowel gezinnen als voor de economie

De doorgeefschenking, waarbij iemand die erft binnen het jaar kosteloos kan doorschenken aan zijn of haar kinderen of kleinkinderen, is helemaal doorgebroken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, wiens parlementair werk aan de basis lag van deze mogelijkheid, heeft opgevraagd. In 2024 schonken mensen die hadden geërfd bijna 374 miljoen euro kosteloos door aan hun kinderen of kleinkinderen. 2.212 personen werden op die manier begunstigd en vaak wisselden zo gronden, woningen of andere panden van eigenaar. “Sinds de invoering ervan in 2019 werd de doorgeefschenking nog nooit zo vaak toegepast als vorig jaar”, stelt Schryvers vast. Zij gaf bij de hervorming van de erfbelasting in 2018 zelf mee de aanzet om de erfenissprong op deze manier flexibeler te maken. “Wie erft kan zo de eigen kinderen, die vaak in een heel andere levensfase zitten (een huis kopen, jonge kinderen,…) een duwtje in de rug geven.”

Ook (half)broers en -zussen moeten elkaar kunnen vinden. - cd&v wil afstammingscentrum en DNA-databank uitbreiden.

“Het is onverantwoord en niet uit te leggen”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers naar aanleiding van de recente onthullingen dat via Belgische fertiliteitscentra minstens 52 kinderen verwekt zijn bij 37 verschillende vrouwen met sperma van een donor die een kankerverwekkend gen draagt. Volgens de wet mag een fertiliteitscentrum maar 6 vrouwen verder helpen met materiaal van eenzelfde donor. “En dit is mogelijk nog maar het puntje van de ijsberg”, zegt Schryvers. “Dit zorg voor ongerustheid bij heel wat donorkinderen en hun gezinnen.”

Meer dan dubbel zoveel bussen tussen Antwerpen en Turnhout geschrapt in 2024 dan in 2023

In 2024 werd 6,68 procent van het totaal aantal geplande busritten op de gewone lijn tussen Antwerpen en Turnhout (de voormalige lijn 410) niet gereden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, die ook burgemeester is van Zoersel, bekwam. Dat is aanzienlijk meer dan in 2023, toen het ging om 3,13 procent geschrapte ritten. Van lijn 417, de sneldienst Antwerpen-Turnhout over Zoersel reed maar liefst 7,32% van de bussen niet. In 2023 ging het op die verbinding over 2,45%. Het aandeel geschrapte bussen is daarmee meer dan verdubbeld op de gewone lijn Antwerpen-Turnhout en de sneldienst via Beerse. “Voor de sneldiensten over Zoersel en Wechelderzande ging dat aandeel zelfs maal drie”, aldus Schryvers, “Op deze manier is de dienstverlening echt onbetrouwbaar. Hoe kan je dan verwachten dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer?”